Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Replik från SVT: "Våra lokalnyheter citeras flitigt av andra medier"

SVT replikerar på Joakim Bromans (Liberala Nyhetsbyrån) ledare på GP:s ledarsida "Mello och lånade nyheter i allmänhetens tjänst" (30/12 - 18). Joakim Bromans svar följer nedan.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Den senaste veckan har GP:s läsare kunnat ta del av att en man omhändertagits för att ha försökt angripa Gävlebocken, att LRF avråder från svävande lyktor under nyårsfirandet, att två personer häktats för ett sprängdåd i Landskrona och att det inte var raketer bakom de krossade rutorna på en linjebuss i Uddevalla.

Dessa nyheter i GP kommer från SVT Nyheter Gävleborg, Helsingborg, Västerbotten och Väst.

Ett annat exempel på en lokal granskning i vinter som fått nationellt genomslag kommer från SVT Nyheter Skåne och visar hur kriminella semestrat, och bott i en våning i centrala Malmö på samhällets bekostnad.

2017 citerades våra lokala nyheter ca 1000 gånger i veckan av andra medier, till det kommer såklart nyheter från riks- och sportredaktionerna.

Det är trist, ogeneröst och felaktigt när Joakim Broman avfärdar vår lokala journalistik som ”lånenyheter”. De fall som beskrivs är så generella att de är svåra att bemöta, men vi är glada över hur vår redaktion i Västerås tack vare goda källor många gånger var nyhetsledande kring de så kallade Sommarstugemorden.

Både SVT och GP är del av ett ekosystem där nyheter som bedöms ha ett större allmänintresse citeras även av andra medier. Det här är inte okomplicerat när kommersiella medier begripligt nog vill ta betalt för sin digitala journalistik. SVT har därför, efter samtal med lokala mediehus, bla en strikt policy för ”rewrites” (https://www.svt.se/omoss/media/filer_public/e2/ed/e2ed1d05-326b-40c2-ae1f-da807d4aa5c9/svts_relation_till_lokala_medier_final.pdf).

Broman refererar också till en undersökning som hävdar att 4% av våra artiklar innehåller video. Även det är grovt felaktigt. SVT Nyheter har som ambition att vara bäst i Sverige på nyhetsvideo. Idag är andelen video hos våra 34 lokala redaktioner ca 30% och ökar stadigt.

Jag vet att vi inte kan lösa lokala mediehus finansiering men kanske finns fler ömsesidigt vettiga samarbeten? Vi delar gärna med oss av rörligt material och datajournalistik (som det lyckade exemplet med SVT:s lokala valkompasser) och diskuterar gärna utbyten.

SVT bör och mår bra av att diskuteras. Men diskussionen måste föras med fakta som grund. Vi värnar originaljournalistik och vi värnar video.

Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen SVT

***

Joakim Broman svarar: SVT missar poängen

SVT är förorättade över min kritik och pratar om felaktigheter, men utan att bemöta särskilt mycket i sak. De fall som jag tog upp i min artikel var inte “generella”, som Anne Lagercrantz skriver, utan mycket konkreta exempel på hur SVT urholkar betalningsviljan för lokal journalistik. Att man inte förstår skillnaden mellan att GP och andra medier gör rewrites och att en statlig, tvångsfinansierad jätte gör material bakom betalväggar tillgängligt för alla vittnar väl om perspektiven.

Det betyder varken att all SVT:s lokala journalistik är “lånenyheter”, eller att rewrites alltid är fel. Men det är ett tecken på att SVT är omedvetna om sin dominerande och unika ställning.

Anne Lagercrantz är chef för nyhetsdivisionen, så det är naturligt att repliken lämnar min övriga kritik därhän. Men det hade ändå varit intressant att få en motivering till varför Melodifestivalen, Är du smartare än en femteklassare? och fotbolls-VM ska betraktas som public service. Och varför kostnaden för dessa program göms undan i stora, generella budgetposter.

Joakim Broman, Liberala Nyhetsbyrån