Elräkningen. Ingen kul läsning. Arkivbild
Elräkningen. Ingen kul läsning. Arkivbild Bild: EXPONERA / TT

Alex Vårstrand: Regeringen måste sänka elskatten

Folk ruineras av de höga elpriserna. Om inget görs är det bara att hoppas på att våren kommer tidigt i år.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Elpriserna rusar och når ständigt nya toppnoteringar. För ett enskilt hushåll i Skåne rör det sig om tredubblade priser i december jämfört med förra året. Krisen är här och effekterna av nedläggningarna av kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn och Ringhals syns nu tydligt, men den nytillträdde energiministern Khashayar Farmanbar (S) verkar inte ha några lösningar.

Exempel på åtgärder finns att hitta bland våra grannländer. Den norska regeringen har nyligen aviserat att staten kommer att lindra kostnaderna om priserna fortsätter rusa, och detta stöd började redan nu i december. När priserna överstiger 70 öre per kilowattimme kompenseras hushållen genom ett skatteavdrag på halva beloppet. Det beräknas kosta staten omkring fem miljarder kronor.

ANNONS

Några sådana åtgärder verkar dock inte den svenska energiministern vara intresserad av. En bred palett av förslag övervägs, men inga beslut har ännu tagits, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet (23/12).

Farmanbar menar att myndigheterna kan utvidga elnätens kapacitet inom ett par månader, och vädjar till dem att göra allt vad de kan. Det är bra, men trösten är klen när krisen redan är här. Frågan är om alla hushåll kan klara prischock efter prischock under vintern medan man väntar på att denna kapacitetsökning ska färdigställas. Eller hur stor tröst den kommer vara när den väl är på plats, då elkonsumtionen av naturliga skäl är högst när vintern är som kallast. Och det är inte bara hushållen som är oroliga. Även näringslivet drabbas. Företag har redan nu behövt höja sina priser till följd av de ökade elkostnaderna.

LÄS MER: Elkrisen gör att jag känner mig kränkt som svensk

Det är tydligt att vi är i behov av mer planerbar el. Ska det dessutom vara ren energi, snarare än fossil som nu produceras av nödvändighet i oljekraftverket i Karlshamn, så måste vi bygga ut kärnkraften. Men energiministern har markerat sitt ointresse. “Om någon vill bygga ny kärnkraft så finns det plats”, var hans enda besked.

ANNONS

Med tanke på att regeringen Löfven låtit två kärnreaktorer läggas ned är det lätt att föreställa sig varför investerare inte hoppar på chansen att bygga nytt. I Finland, däremot, har Europas största kärnreaktor – Olkiluoto 3 – precis byggts och är redo att sättas i drift. Den beräknas komma att stå för hela 15 procent av landets totala elproduktion. Där ser man att det finns intresse för sådana investeringar, men det kräver politisk vilja.

Energiministern kommer sannolikt inte påbörja en utbyggnad av kärnkraften, men det minsta regeringen kan göra är att kompensera hushållen för krisen som de nu satts i. Ett beslut behöver tas redan i januari om det ska ha någon meningsfull effekt på folks ekonomi. Annars återstår bara att hoppas på att våren kommer ovanligt tidigt i år.

LÄS MER: Så påverkas göteborgarna av rekordhöga elpriser

LÄS MER: Höga elpriser är ingen slump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS