Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Regeringen behöver visa ledarskap

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Svenskarna är mer pessimistiska än på länge. Det menar Peter Santesson, opinionschef för Demoskop, i en intervju med PJ Anders Linder i en podcast från Studio Axess om ledarskapskrisen i svensk politik (13/9). Med tanke på regeringens handfallenhet vore något annat förvånande.

Pessimismen har även gjort avtryck på opinionssiffrorna. Regeringen genomgår en förtroendekris som borde hålla de rödgröna partistrategerna vakna om nätterna.

Socialdemokraternas svaga stöd minner om den olycksaliga tiden under den kortvarige partiledaren Håkan Juholt. I Expressen/Demoskops väljarbarometer från september uppger endast 25,2 procent att de skulle rösta på S om det vore val i dag. Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) är särdeles lågt. I flera mätningar hamnar han efter Centerledaren Annie Lööf.

Miljöpartisterna borde vara minst lika nedslagna som sina regeringskamrater. Vice statsminister Åsa Romson har gång på gång halkat längst ned i förtroendeligan. Det är synd om miljöpartisterna. De hamnade äntligen i regeringsställning och så går det såhär.

Väljarnas pessimism är befogad. S och MP har haft makten i ett år – trots detta vet inte väljarna hur de vill styra landet. Regeringen saknar svar på flera viktiga frågor.

I takt med att allt fler flyr hit för att söka en fristad ökar behovet av fler vägar in på arbetsmarknaden. Med tanke på att många saknar utbildning och kanske inte ens har gått klart grundskolan är det nödvändigt med en arbetsmarknad med större flexibilitet och fler enkla jobb. Samtidigt gör regeringen det svårare för företagare att skapa den typen av arbeten. Både ROT och RUT får stryka på foten i regeringens budget. Har de rödgröna någon annan idé angående vad som ska göras för att skaka fram de jobb som behövs till de som saknar högre utbildning? Eller är det bättre att de hänvisas till utanförskap och bidragsberoende än att ta ett lågbetalt jobb?

Och hur ska bostadskrisen lösas? Det råder en skriande bostadsbrist men den ansvariga ministern Mehmet Kaplan (MP) verkar dessvärre inte sitta inne på några lösningar som kan täcka upp behovet.

Frågorna är allt annat än enkla. Men det är just därför som vi har politiker. Vi anförtror dem med vår röst för att de ska sätta sig in i komplicerade frågor, prioritera och fatta kloka beslut.

För drygt ett år sedan uppgav Stefan Löfven att han var beredd att ta ansvar för Sverige. Det var uppenbarligen lättare i teorin än i praktiken.