Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rebecka Le Moine svarar Adam Cwejman

Beskrivningen att Miljöpartiet skulle dela scen med våldbejakande djurrättsaktivister är felaktig, hävdar riksdagsledamoten Rebecka Le Moine.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

I GP beskrivs jag som någon som bejakar terrorism. Inget kunde vara mer fel. Lögner sprids när den goda journalistiken offras i jakten på polemik.

Cwejman radar först upp saker som jag håller med om - att djur ska behandlas bra och att all typ av terrorism och våld är fel väg att gå om en vill uppnå förändring. Men sen anklagar han mig för att försvara terrorism och dela scen med terrorister. Låt mig reda ut alla osanningar.

Jag och andra ledamöter bjöds in av Revolution Rov att delta på deras manifestation. Jag kollade upp arrangörerna och talarna. Det var en fredlig manifestation med polistillstånd om ett ämne jag brinner för - rovdjurens rätt att existera. Tyvärr är det ingen självklarhet. Den illegala jakten på hotade arter är utbredd och jag tackade ja. Det rör upp känslor hos minoriteten jägare som tar lagen i egna händer. Jag förväntade mig påhopp från jakttidningar som vill smutskasta mina åsikter, men inte av GP.

Artikeln bygger på lögner och undermålig journalistik:

1. Cwejman hävdar att jag har mycket att svara på, men med ett gott journalistiskt arbete hade han fått alla svar och inte behövt skriva en felaktig artikel.

2. Han har inte heller följt den journalistiska grundprincipen att kontakta den han anklagar.

3. Inga av de organisationer som Cwejman skriver om var arrangörer eller inbjudna talare.

4. Han devalverar också begreppet terrorism då han använder ordet utan täckning av EU:s eller FN:s terrorlistor.

5. Bilden han illustrerar texten med är från ett annat sammanhang, men det framgår inte.

Att skriva att jag ”delat scen med terrorister” är förtal. Cwejman hänvisar till grupper som uttryckt stöd för manifestationen i en ihopklippt film. Vidare skrev HSS på FB att de skulle delta på manifestationen, men ångrade sig senare. Med Cwejmans demokratisyn ska ledamöter hålla sig borta från alla demonstrationer som gillats av någon på FB med brottsregister. Det tycker jag är ett större hot mot demokratin än att läsa en dikt om rovdjur på en laglig manifestation, arrangerad av organisationer som förespråkar icke-våld.

Adam Cwejman svarar:

Förra året, närmare bestämt den 22 augusti, äger Rovdjursmarschen rum. Fyra dagar innan manifestationen äger rum släpper arrangörerna på den officiella eventsidan på Facebook ett filmklipp. Några nedslag i detta videoklipp finner ni nedan:

Det är utmärkt att Rebecka Le Moine tar avstånd från våldsamma och odemokratiska metoder. Nästa steg är att hon mer vaksamt håller koll på sällskapet hon hamnar i.

Om arrangörerna fyra dagar innan en manifestation frontar med organisationer och loggor på några av de mest våldsamma djurrättsorganisationerna i Sverige borde det vara en varningsklocka för en riksdagsledamot som är inbjuden till samma manifestation.

Men i stället för att pudla och helt enkelt förklara att hon missat arrangörernas presentationsfilm så slår hon tillbaka.

Det är min uppfattning att man som riksdagsledamot har ett ansvar att hålla koll på vilka politiska miljöer man vistas i. I synnerhet om det är officiella sammanhang då man representerar sitt parti. Förhoppningsvis är hon ett isolerat exempel i riksdagen som tar så lätt på närhet till våldsbejakande organisationer.