Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


Finansminister Magdalena Andersson på väg att debattera vårbudgeten.
 Bild: Henrik Montgomery/TT
Finansminister Magdalena Andersson på väg att debattera vårbudgeten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Håkan Boström: Rätt av regeringen att satsa

Regeringen fortsätter att spendera oss ur krisen. Det gör den i allt väsentligt rätt i. På lite längre sikt kommer dock arbetslöshetsbekämpningen behöva stå i fokus – lika mycket av sociala som av ekonomiska skäl.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten för resten av året. Satsningar på 45 miljarder kronor skulle i vanliga fall betraktats som rejält tilltagna, men i och med coronakrisen har budgetdisciplinen ställts på ända. Totalt har 420 miljarder satsats, den senaste penningduschen blir bara en del i ett större hällregn av statliga stödåtgärder.

Rent ekonomiskt är slöseriet försvarbart. Det vi upplever är på ekonomspråk inte någon strukturkris utan en extern chock. Det underliggande antagandet är att krisen är tillfällig och att vi kommer ”återgå till det normala” efteråt. Då finns det ingen anledning att låta företag gå i konkurs i onödan eller att inte kompensera kommuner och regioner för eventuella förluster.

Återhämtningen är redan igång inom viktiga delar av ekonomin, som exportindustrin. Faktum är att stora delar av medelklassen – ur ett ekonomiskt perspektiv – knappt märkt av krisen. Samtidigt har vissa branscher drabbats hårt, såsom restaurang- och besöksnäringen. Arbetslösheten har stigit märkbart bland dem som redan tidigare hade en svag förankring på arbetsmarknaden – inte minst ungdomar och utrikes födda.

Det påminner om finanskrisen 2008-2010 som också slog hårt mot delar av ekonomin samtidigt som den knappt märktes av i andra. Sverige har både en tudelad arbetsmarknad och en tudelad ekonomi, där villkoren ser helt olika ut.

Det kommer fler budgetar och regeringen bör fortsätta satsa för att pressa ned arbetslösheten. Att en stor del av pengarna går till utbildningssatsningar är också rätt tänkt – givet att kvaliteten på utbildningarna kan upprätthållas. Att bekämpa arbetslösheten är i minst lika hög grad en socialt motiverad åtgärd som den är ekonomiskt motiverad. Arbetslösheten riskerar nämligen att öka utanförskapet.

Budgetdisciplinen har tjänat oss väl. Men syftet med budgetdisciplinen var just att kunna satsa rejält vid en kris. Finansministern följer med andra ord bara regelboken.