Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M:s nya integrationspolitik fokuserar på jobben. Bild: Anders Wiklund/TT
M:s nya integrationspolitik fokuserar på jobben. Bild: Anders Wiklund/TT

Karin Pihl: Rätt av M att ställa hårda krav för att få bidrag

Över en halv miljon människor som invandrat till Sverige saknar egen försörjning.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är ett gediget program, Moderaternas nya förslag till en bättre integration: 100 punkter som sträcker sig från utformningen av migrationspolitiken till skärpta krav för bidragsersättningar och krafttag mot gängkriminaliteten. M vill att personer i långvarigt bidragsberoende ska erbjudas gratis förskola, att en godkänd SFI-utbildning ska vara ett krav för full etableringsersättning och att hedersrelaterade brott straffas hårdare.

Att tyngdpunkten i programmet ligger på ekonomi, utbildning, språkkunskaper och jobb är bra. Integration handlar förvisso om mycket mer än att ha ett arbete. Att bli en del av ett land innebär också att skapa sociala band till det nya landet. Många nyanlända vittnar om att det är svårt att knyta sociala kontakter med svenskar och på så vis bli en del av samhället och dess kultur och traditioner.

Men en sådan process måste ske organiskt. Politiken kan inte tvinga människor med olika bakgrund att fira midsommar tillsammans. Om de materiella faktorerna som språk och arbete är på plats är dock förutsättningarna för nyanlända att komma in i samhället betydligt bättre.

Moderaternas integrationsprogram har fått kritik för att handla för mycket om att ställa krav på invandrare. ”Kristersson bryr sig bara om de lönsamma”, kommenterade Aftonbladet i en ledare.

Poängen ska inte viftas bort. Att banta bidragen får inte leda till att människor sätts på bar backe. Det är ingen mening med skärpta krav på egenförsörjning om det inte finns någon reell möjlighet för människor att leva upp till dem. Det enda som händer då är att människor riskerar att hamna i social misär.

Men dagens situation är inte heller hållbar. 650 000 vuxna med invandrarbakgrund är beroende av bidrag. Att det cementerar det så kallade utanförskapet och leder till fattigdom, klassklyftor och sämre uppväxtvillkor för barnen är uppenbart.

Antagandet att människor är incitamentstyrda är inte heller ett tecken på en dålig människosyn. Blir det mer lönsamt att anstränga sig för att lära sig språket och klara av en yrkesutbildning, och mindre lönsamt att vara försörjd av det offentliga, kommer människor att forma sina val efter dessa förutsättningar. De flesta människor fungerar så, oavsett bakgrund.

Därför är det helt centralt hur reformerna sjösätts.

Moderaterna dock ha utvecklat sin utbildningspolitik bättre. Enligt förslaget ska företag som satsar på utbildning till nyanlända få skatteavdrag. Det är väl futtigt. Många av de kommunala vuxenutbildningarna behöver höja kvaliteten på verksamheten. Kommunerna måste ställa hårdare krav på fler utbildningstimmar, ett mer intensivt studietempo och en bättre matchning mellan vilka utbildningar som erbjuds och hur förutsättningarna på arbetsmarknaden ser ut.

Sammantaget är dock Moderaternas programförklaring ett steg i rätt riktning. Om det är något väljarna suktar efter är det konkreta lösningsförslag på reella samhällsproblem.