Ingen kul läsning för nittiotalister.
Ingen kul läsning för nittiotalister. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Karin Pihl: Rätt av L att ta upp kampen mot sparfientliga socialdemokrater

Självklart ska privat pensionssparande uppmuntras. Det gör framtidens pensionärer mindre beroende av statens allmosor.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Under våren och sommaren har det debatterats pensioner som aldrig förr. Det har handlat om Socialdemokraternas höjning av garantipensionen, den pension som delas ut till personer som inte arbetat alls eller jobbat mycket lite.

Garantipensionen har blivit ett slagträ inför valrörelsen. Men socialdemokratisk pensionspopulism är inte det enda problemet med den senaste tidens pensionsdebatt. Ett lika stort problem är att det långsiktiga perspektivet saknas. Sett på några decenniers sikt står hela pensionssystemet för, som det heter, stora utmaningar.

Den som är född på 1990-talet kan räkna med att få ut 40 procent av sin slutlön i allmän pension, jämfört med 60-70 procent för den som går i pension i dag. Den som är 25 eller 30 år kommer med andra ord att behöva ett privat pensionssparande, utöver tjänstepension. Annars blir det torftigt på ålderns höst.

ANNONS

Just därför är det illa att Socialdemokraterna 2016 tog bort avdragsrätten för privat pensionssparande, en populär sparform som två miljoner svenskar använde sig av. Nu riskerar den som sparar i privata pensionsförsäkringar att bli dubbelbeskattad.

LÄS MER: Regeringens pensionspolitik ett hån mot Sveriges arbetarklass

Argumenten bakom den slopade avdragsrätten var flera, som att staten fick in mindre skatteintäkter och att höginkomsttagare kunde spara mer. Ytterligare ett skäl som uppgavs var att det är bättre att unga människor sparar till en bostad i stället för att spara till pensionen.

Det håller inte. Särskilt inte när man ser till hur svenskarna i dag sparar till sin pension. Enligt en ny Novusundersökning som Skandia låtit genomföra sparar en femtedel av svenskarna till pensionen genom att lägga pengarna på ett sparkonto.

Det är ett uselt sätt att pensionsspara. Pengarna äts upp av inflationen och man går miste om tillväxten på börsen. Att spara på ett ISK-konto är bättre, men där är risken att man nallar på kapital som egentligen var tänkt att gå till pensionssparande för att i stället renovera huset eller köpa en ny bil.

Det behövs alltså en särskild sparform för pension. Glädjande är att Liberalerna presenterat ett förslag om att återinföra en sådan sparform. Partiet vill införa ett avdragsgillt sparande på upp till 1 000 kronor i månaden. Förslaget borde ha goda chanser att bli verklighet vid en borgerlig valseger i höst.

ANNONS

Socialdemokraterna kommer säkert att protestera med argument som att sparande ”gynnar de rika” och liknande. Individuellt sparande går emot socialdemokratiska ekonomiska ideal om att pengar helst ska spenderas på konsumtion för att ”hålla hjulen i rullning” och betalas i skatt för förnuftig omfördelning. Ju fler som står på egna ben ekonomiskt, desto färre kan man locka med pensionspopulistiska förslag om höjda bidrag.

Men tiden springer förbi S. Intresset för privat sparande ökar. Enligt en Novusundersökning skulle 75 procent av svenskarna använda sig av en subventionerad pensionssparform om en sådan infördes. Att tre fjärdedelar av svenskarna är ”de rika” är det ingen som går på längre.

LÄS MER: Snälla pensionärer, fall inte för fjäsket

LÄS MER: Låt inte Socialdemokraternas pensionspopulism löna sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS