Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt de vaccinerade gå på idrottsevenemang.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Låt de vaccinerade gå på idrottsevenemang. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Karin Pihl: Rätt att införa vaccinpass

Det är bättre att begränsa friheten för det fåtal som inte är vaccinerade än att stänga ner samhället igen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vaccinpass införs från och med den 1 december. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten i veckan. Offentliga sammankomster inomhus, som konserter, bio och idrottstillställningar med över 100 deltagare ska omfattas. Enligt uppgifter till TT finns även planer från myndighetens sida att införa passkrav som alternativ till restriktioner på gym och restauranger, om det blir så att smittspridningen av covid-19 ökar i vinter.

Passen har fått kritik för att inskränka människors frihet. På SvD:s ledarsida (19/11) skriver Mattias Svensson att ett vaccinpass ”sorterar landets medborgare på ett sätt som påminner om totalitära regimer”.

Visst kan det bli bökigt med passen. Och tråkigt för den som inte har vaccinerat sig att bli utestängd från nöjesevenemang.

LÄS MER: Lätt att glömma bort framgångsberättelsen om vaccin

Men man måste fråga sig vad alternativet är. Om smittan ökar, vilket den gör i Europa och sannolikt kommer att göra i Sverige också, finns två alternativ till vaccinpassen. Det ena är att stänga ner samhället för alla. Ingen får gå på konsert eller hockey.

Det andra är att vi fortsätter som i dag och låter smittan sprida sig. Det kommer leda till fler dödsfall och diagnoser med långtidscovid, främst bland de ovaccinerade, och ökad risk för nya virusmutationer.

Att den som valt att avstå från vaccin får ta konsekvenserna av det i form av risk för allvarlig sjukdom och död kan man tycka är rimligt. Men vårdens kapacitet är begränsad och sjukvårdspersonalen är slutkörd. Om det blir en överbelastning av covidpatienter kommer annan vård att skjutas upp. Redan i dag väntar 171 000 svenskar på en operation. I många fall kan det innebära livslånga men och risk för livet.

Det är alltså inte så enkelt som att konstatera att vaccinpass innebär frihetsinskränkningar och då ska vi inte ha det. Att stänga ner samhället för alla, vilket mycket troligt blir konsekvensen av en ökad smittspridning, innebär frihetsinskränkningar för betydligt fler. Det är orimligt att en minoritet som valt att inte vaccinera sig – trots att det är gratis, säkert och lättillgängligt – ska begränsa den stora merpartens frihet.

Att vaccinen inte skyddar helt mot att bli infekterad och att man därmed kan föra smittan vidare är ett annat argument som framförs mot vaccinpassen. Det är sant – men risken för smitta är betydligt lägre för den som vaccinerat sig. Utan sprutorna löper man 450 procent högre risk att smittas enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten.

Tester på apor har dessutom visat att vaccinerade som får en genombrottsinfektion har betydligt lägre virusnivåer i kroppen, vilket leder till en lägre smittsamhet, dessutom under en kortare tid, säger vaccinforskaren Matti Sällberg vid Karolinska institutet (Yle 21/1). Utöver det är risken att bli inlagd på sjukhus och avlida mycket låg.

Vaccinen är vägen ut ur pandemin, och om det krävs vaccinpass för att hålla samhället öppet bör det införas.

LÄS MER: Ingen rätt att riskera andras liv!

LÄS MER: Nu måste förorten vaccineras