Peter Hjörne: Räkna aldrig ut en kristdemokrat!

Angreppen mot Ebba Busch visar hur ful den svenska offentligheten kan vara. Men kanske vänder vinden.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ebba Busch undrar nog om det hon går i genom verkligen händer - eller om det är en absurd mardröm. Självförvållat, säger en del. Hon framstår som en istadig paragrafryttare, menar en politisk kommentator. En belastning för sitt parti, säger ytterligare några. Så kan det gå om man gör det privata politiskt, skriver en annan. Det är kört för Ebba Busch, hävdar många bedömare.

Men det är milda västanfläktar mot vad Kristdemokraternas ledare har fått utså i sociala medier. Eller på Aftonbladets ledarsida:

"Kanske är det den här typen av såpor som folk gillar mest. När en makthavare får bassning av en helt vanlig människa", skrev Aftonbladet i en ledare och fortsatte:

"Frågan är om hon inser vad hon gör och om hon greppar vilka konsekvenser det här bråket kan få. För ju mer hon stretar emot 81-åriga funktionsnedsatta Esbjörn, desto mer handlar allt om detta. Om hur hon verkar gå över alla gränser för att få det hon vill ha. Om hur den glada, käcka Ebba bara verkar vara fernissa för att få likes och väljarstöd. Hur hon inte kan skilja sitt privatliv från sitt offentliga. Hur olämplig hon kan tyckas vara som partiledare."

Vad har hon gjort för att förtjäna denna infama mediala avrättning?

Jo, hon köpte ett fallfärdigt hus utanför Uppsala till sig och sina två barn av en 81-årig man som, när kontrakt var skrivet och handpenningen betald, ångrade sig och vägrade att fullfölja affären.

Ebba Busch har berättat att hon upprepade gånger sökt kontakt med Esbjörn, som 81-åringen heter, men utan framgång. Till slut stämde hon Esbjörn, vars ombud hävdar att Esbjörn inte fattade vad han gjorde när han skrev på kontraktet. Ebba Busch däremot menar att det inte råder något tvivel om avtalets giltighet och att Esbjörn var "glasklar".

"Esbjörnsidan" hävdar både att Esbjörn inte vill sälja och att han vill ha mer betalt. Släktingar har uttalat sig om allt från att "fastigheten skall gå i släkten" till att Esbjörn var ledsen för att träd hade huggits ner. Den bild av affären som målats upp handlar till den helt övervägande delen om hur en mäktig människa utnyttjar en svag äldre person.

En annan, inte otrolig bild, är att Esbjörn sålt sitt hus, som han inte bor i, vilket upprört dennes närstående, som då lagt press på Esbjörn att ångra sig alternativt försöka få mer betalt. Enligt Ebba Busch så har personer i bakgrunden ringt och hotat med att smutskasta KD-ledaren i rikspressen.

Esbjörn har, enligt sitt ombud, lämnat ett bud och fått ett motbud, som han "får gå hem och fundera på nu så att det inte blir fel igen". Huset är uppenbarligen fortfarande "till salu" men till ett högre pris. Nu har parterna till i oktober, då huvudförhandling skall hållas, på sig att nå en förlikning.

Som om inte hustvisten var nog har en förundersökning om förtal nu inletts av åklagare. När Ebba Busch skulle förklara sin position på Facebook skrev hon att Esbjörns ombud dömts för brott. "Att förundersökning inletts innebär inte att Ebba Busch kommer att åtalas", skrev professorn i juridik Mårten Schultz i Svenska Dagbladet. Men ytterligare en process väntar alltså.

Ett huvudspår är tydligt i de mediala kommentarerna. Ebba Busch borde ha backat ur affären för att inte bli en belastning för sitt parti. Den stadiga nedgången i opinionen för KD sedan höjdpunkten 2019 har emellertid mindre med Ebba Busch att göra än med de mindre partiernas svårigheter att nå ut i coronakrisen.

Kristdemokraterna ligger nu inte långt från riksdagsspärren. Det är dock inte första gången. Ända sedan 2015, när den 28-åriga Ebba Busch blev partiledare, till sommaren för valet 2018 hängde riksdagsspärrens damoklesvärd över partiet.

När vallokalerna stängde den 9 september hade allt vänt. Kristdemokraterna fick 6,3 procent av rösterna och partiledaren hyllades:

– Ebba Busch Thor har varit enormt duktig. Hon har varit som en raket. Hon är ett slags politikens underbarn, sa den tidigare partiledaren Alf Svensson.

Nu har det på nytt vänt för Ebba Busch, fast åt fel håll. Mycket av det som sagts i "Buschaffären" är motsägelsefullt och bekymmersamt. Vi är, med all rätt, extremt noggranna med att politiska makthavare inte skall ha särskilda gräddfiler, privilegier eller förturer. Det borde rimligen samtidigt innebära att de har samma rättigheter som vi alla, att de inte är rättslösa.

Vi vill inte heller att våra politiker skall vara broilers utan mer som "vanligt folk". Men när Ebba Busch agerar som de flesta av oss skulle göra och som ensamstående mamma, för sina barns bästa, anses det förkastligt.

– Det handlar om två barns stadigvarande bostad, jag är beredd att ställa in allt annat, sa Ebba Busch i rätten.

Kanske skulle offentligheten ha glädje av fler politiker som inte ständigt taktiserar och röstmaximerar utan framför allt gör det man tycker är rätt, utan sidohänsyn.

Vad beror då den proportionslösa hätskheten mot Ebba Busch på? Det är svårt att befria sig från tanken att många helt enkelt retar sig på att hon är höger, att hon är ung, snygg, begåvad, tuff och kvinna, en person som aldrig viker ner sig och som dessutom har oförskämdheten att vara troende?

– Räkna aldrig, aldrig ut en kristdemokrat igen, sa Ebba Busch på KD:s valvaka efter den spektakulära vändningen i valet 2018.

Förhoppningsvis är det också fel att räkna ut Ebba Busch nu. Kanske vänder vinden? Kanske vinner hon till slut respekt och stöd för att hon, trots det omänskliga trycket, värnar sig och sina barn utan att snegla mot popularitetspoäng? Kanske kan hennes principfasthet, trots vad många politiska analytiker anser, bli en politisk tillgång.

Om så inte blir fallet är det både en mänsklig och politisk förlust!