Hela historien om Römosseskolan talar för att det inte är en lämplig studieplats för elever.
Hela historien om Römosseskolan talar för att det inte är en lämplig studieplats för elever. Bild: Mia Höglund

Rätt att dra in skolpengen till skandalskolan

Turerna kring Römosseskolans ägarförhållanden talar för att skolan inte bör få fortsätta verksamheten.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Här kommer ett litet tankeexperiment: En skola drivs av en rektor som tidigare uttalat sig kvinnofientligt. Samma rektor driver även ett religiöst parti. Skolan låter könsuppdela undervisningen: Flickor för sig, pojkar för sig. Skolan har även en religiös profil, eleverna ska få be under skoldagen. Men det framkommer att bönestunden inte alls är frivillig. Lägg därtill att skolans ägarförhållanden utreds av myndigheterna och att den även blivit föremål för polisutredning om ekonomiska oegentligheter.

Låter det som lämplig skola för dina barn eller barnbarn?

I ett annat land hade en sådan skola fått stänga för längesedan. Om inte för att det är uppenbart att skolan har olämpliga huvudmän, så åtminstone för dess väldigt oklara ägarförhållanden. Allmänheten måste ju kunna kontrollera till vem och vilka deras skattemedel tilldelas.

ANNONS

LÄS MER: Det går att agera mot problemskolorna

Men så är inte fallet i Sverige. Här kan skolor med ytterst tveksamma huvudmän, och vars verksamhet står i konflikt med skolans jämställdhetsuppdrag, fortsätta verka. Med stöd av skattebetalarnas pengar dessutom.

Titta bara på Römosseskolan i Göteborg. Likt exemplet ovan har skolans tidigare rektor Abdirizak Waberi uttalat sig högst anmärkningsvärt. Han har öppet deklarerat att män har rätt att slå sina fruar om de begått ”äktenskapsbrott”. Waberi driver även ett islamistiskt parti i sitt hemland Somalia. Skolan har sedan tidigare kritiserats för könsuppdelad undervisning och "frivilliga" bönestunder som uppfattats som obligatoriska av eleverna.

Sedan några månader tillbaka har Waberi fått sparken av Römosseskolans styrelse, anklagad för att ha förskingrat pengar. Berättelsen tar inte slut där. En ny parallell styrelse kom till efter Waberis avsked och den deklarerade sitt stöd till den avsatta rektorn. Römosseskolan hade alltså två styrelser som gav olika besked om förtroendet för skolans rektor.

Skolans ägar- och ledningsförhållanden utreds av Skolinspektionen. Misstankarna om ekonomiska oegentligheter utreds av Ekobrottsmyndigheten. Oklarheterna kring skolans huvudmän ledde till att skolkommunalrådet Axel Darvik (L) drog in skolpengen till föreningen bakom Römosseskolan.

Det var ett välkommet beslut som visade att kommuner inte är totalt maktlösa inför problemskolor med ytterst tveksamma ägare.

ANNONS

LÄS MER: Problemskolor ska inte få expandera

Men Römosseskolan har nu överklagat beslutet. Företrädare för skolan menar att ägarkonflikten är över. Den nya styrelsen tycks ha dragit tillbaka sitt stöd till Waberi. Länsstyrelsen, dit kommunen deponerat skolpengen, är dock inte övertygad om att saken är löst. Och något besked från Skolinspektionen har inte inkommit då myndighetens ägar- och ledningsprövning fortfarande pågår.

Hela historien om Römosseskolan talar för att det inte är en lämplig studieplats för elever. Bara det faktum att skolan haft en islamistisk rektor, könsseparatism och obligatoriska bönestunder borde ha aktualiserat indraget tillstånd från Skolinspektionen för länge sedan. Men nu måste vårens långdragna ägarkonflikt med parallella styrelser ha satt sista spiken i kistan. Skydda eleverna från denna skandalskola.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS