PJ Anders Linder: Rädda Svenska akademiens ordbok!

En stor kulturskatt hotas av finansieringsproblem. Kulturministern måste agera för att möjliggöra det fortsatta arbetet med SAOB.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Vad är kulturskymning? Svenska akademiens ordbok (SAOB) ger ett kortfattat svar: ”allmänt kulturellt förfall inom ett land eller den civiliserade världen”. Exemplet på hur ordet har använts är hämtat från 1928: ”Ett symtom på begynnande kulturskymning.”

Jag kan tänka mig en kompletterande definition. Vad är kulturskymning? Att lägga ned arbetet med Svenska akademiens ordbok. Exemplet kan tyvärr hämtas från 2022.

Sedan sent 1800-tal har ordboksredaktionen i Lund arbetat med att kartlägga ordskatten i det svenska skriftspråket från 1520-talet och framåt. Redan i Svenska akademiens stadgar från 1786 sägs att man har till uppgift att skapa en svensk ordbok, så man har tagit god tid på sig. Det dröjde ett drygt sekel innan första bandet publicerades och det har tagit ytterligare ett drygt sekel att få målsnöret i sikte. Men nyligen publicerades bandet ”vrett till åväxt” och 2023 ska man nå fram till alfabetets slut.

ANNONS

Projektet har hittills kostat Svenska akademien 1,2 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Men så har investeringen också givit ett formidabelt resultat, som bara har en handfull motsvarigheter i världen.

LÄS MER: Svenskars relation till engelskan är fånig

SAOB är inte precis något man sträckläser, men när man väl har slagit upp någon glosa är det utomordentligt lätt att fastna i en god stunds blädderläsande. Här finns så många färgstarka uttryck att tjusas av, så mycket kunskap om ursprung, användning och historia.

Eller, ja, bläddra är det kanske inte så många som gör nuförtiden när det går utmärkt att skrolla. SAOB finns på internet sedan sent 1990-tal och nås via den förträffliga portalen svenska.se.

Om man SAOB-skrollar efter ”skrolla” hamnar man dock snabbt i en annan värld, där ordet kan beteckna ”en bredskyggig halmhatt” eller mer allmänt ett åbäke till hatt eller ”fågelbo”. Ett exempel är hämtat från Albert Engströms Äfventyr och hugskott (1908): ”Fy fan en sån skrålla! Jag tycker om det enklaste, en hufvudbonad, som skyddar dig mot väta och sol. Och utan döda kråkor och höns i!”

Det har sina aber med den långa produktionstiden. Redaktionen har avverkat alfabetet i tur och ordning, och man har inte uppdaterat gamla artiklar under resans gång, varför det finns gott om luckor (och gott om formuleringar som kan få håret att resa sig på huvudet även hos den som är måttligt präglad av politisk korrekthet). Var text speglar sin tids inställning och uttryckssätt.

ANNONS

Planen har också varit att sätta i gång med revideringar, utan att för den skull göra våld på historien, när det 39:e och sista bandet blir klart.

Men nu hotar ekonomin att sätta käppar i hjulet. Akademien har blivit av med den inkomstkälla – Post och inrikes tidningar – som finansierat arbetet och alltför mycket annat måste stryka på foten om det ska prioriteras om inom den befintliga budgeten. Risken för nedläggning är överhängande.

Kulturministern har hittills svajat i sina besked. Sluta med det! Vi talar om 17 miljoner kronor om året för att hålla ett unikt kulturarv levande. Det motsvarar cirka två promille (!) av skattebetalarnas stöd till public service.

LÄS MER: Kyrkan har fel – svenska språket är viktigt

LÄS MER: I Sverige finns förskolor där ingen pratar svenska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS