Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hjörne: Puck, boll och flöjt!

Göteborgarna är nöjda med sin stad. Men två områden som måste prioriteras mer är idrotten och musiken.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är mycket som är bra med Göteborg. Framför allt göteborgarna, brukar vi själva säga – lagom ödmjukt ty det är som bekant vår ödmjukhet som gör vår storhet så sympatisk!

Men det finns en hel del som kunde bli bättre. Det tycker också göteborgarna själva, enligt SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. I deras senaste forskarantologi "Hög tid för Göteborg" framgår det att göteborgarna visserligen trivs i Göteborg men tycker att utvecklingen går åt fel håll. Dessutom är många missnöjda med den lokala demokratin.

SOM har också undersökt göteborgarnas friluftsvanor och redovisar slutsatserna i det dramatiskt rubriksatta kapitlet "Helvetets förgård eller Europas grönaste stad". Friluftsaktiviteter är nyttiga och välgörande, visar forskning. Göteborg erbjuder fantastiska möjligheter till att vara ute i nasturen. Allt fler av stadens invånare utnyttjar möjligheten att vistas i "det gröna eller på det blå", enligt SOM-forskarna.

Det var för övrigt Birgitta Dahl, som på socialdemokraternas partikongress 1987, gav Göteborg det föga smickrande epitetet "helvetets förgård". Det var naturligtvis en grav överdrift. Det är däremot inte epitetet "Europas grönaste stad", som åtminstone är nästan sant. När Barcelona Institute for Global Health rankade nära 900 städer i Europa, utifrån hur mycket grön yta som finns och invånarnas tillgång till grönområden, kom Göteborg i den absoluta toppen, som 25:a med 48,5 procents grönområden.

LÄS MER: Utveckla Heden - nu!

Att också idrott är nyttigt är ställt utom allt tvivel. Med det är det dock sämre beställt i Göteborg. Staden hade halkat efter i nationella rankningar och möjligheterna till elitsatsningar var inte tillräckliga. Som GP berättat om i veckan gick elitföreningarna, de årligen återkommande evenemangen och RF-Sisu Västra Götaland för två år sedan samman och startade Idrottsoffensivengbg. Syftet är återupprätta Göteborg som Sveriges ledande idrottsstad.

– I princip alla elitklubbar är med för att ta täten i det här arbetet. Det har aldrig skett tidigare. Vi kommer att tillse att det blir förbättringar. Staden kommer inte bli av med oss, sa en av initiativtagarna till Idrottsintensivengbg, Frölundas ordförande Mats Grauers till GP.

Satsningen har tagit väsentliga steg framåt inom två av de tre definierade strategiområdena. En idrottsakademi slår snart upp portarna i Friidrottens hus. På Göteborg & Co arbetar nu en evenemangsutvecklare för elitidrott. Men på det tredje området, som handlar om stadens anläggningar, ser det inte lika lovande ut.

– 2016 sa man från staden att nu åker vi, nu blir det en ny arena. Sedan dess har frågan inte rört sig ens en micromillimeter, sa Mats Grauers när jag talade med honom.

– Det är inte bara en fråga för Frölunda utan för hela staden och regionen. Nu har man backat om det nya badet i Gullbergsvass och så länge frågan om ett nytt bad i stället för Vallhallabadet inte är löst så händer absolut ingenting, sa Frölundaordföranden.

Idrott handlar inte bara om elitsatsningar utan minst lika mycket om ungdoms- och breddidrott. Den är viktig på så många sätt – för integration, för hälsa och för att hjälpa till att skapa bra värderingar hos unga, att därmed fostra dem till goda samhällsmedborgare.

Som Mats Grauers uttryckte det:

– Idrotten är världsmästare på social hållbarhet.

En av stadens absolut finaste och helt unika tillgångar är Heden. Inte heller i frågan om Hedens framtid har det hänt något sedan planerna på att bebygga Heden skrotades 2017. Att planerna hamnade i papperskorgen var bra men nu måste något ske. Det tycks också Göteborgspolitikerna vara ense om. Dessutom verkar byggnationsivern ha avtagit, visade en genomgång som GP gjorde i somras.

Det borde, inte minst mot bakgrund av Idrottsintensivengbgs arbete, vara en självklarhet att bevara det öppna Heden för de mäktiga ungdomsarrangemangens, Gothia Cup och Partille Cup, skull men också för breddidrotten. Och man bör slutligen bestämma att Heden inte skall vara till för enskilda intressen, som bostäder och kontor, utan för publika aktiviteter, för alla göteborgare. Därför bör Heden öppnas för fler idrottsformer som skatepark, tennis, boule och skridskobanor på vintern men också för spontanidrott. Om större delen av parkeringarna hamnar under jord skapas nya ytor. Det kan bli plats för grönska, lekplatser och picknickytor! Man skulle också kunna lägga det nya badet kombinerat med ett utomhusbad, där Hotell Liseberg nu finns, vilket i sin tur skulle öppna för arenabygget.

– Heden är en plats som går att ladda och göra göttig à la Central Park i New York, sa den framstående arkitekten Gert Wingårdh i en GP-intervju.

Men varken Heden eller arenan räcker om Göteborg skall bli Sveriges främsta idrottsstad igen. Då måste fler lokaler och hallar ordnas. Det vore rimligt att staden såg till att det fanns medel för skolorna att bygga och bygga till gymnastiksalar så att det kan användas till innebandy, handboll och innefotboll, inte bara under skoltid.

Artisten Tusse skämtade i sitt sommarprogram om att han en gång fick en T-shirt på vilken det stod "Musiken räddade mig från idrotten". Men båda behövs. Också musiken är viktig för unga. Lika självklart som det borde vara att satsa mer på ungdomsidrotten, lika självklart borde det vara att ge många fler unga möjlighet att ägna sig år kultur och musik genom till exempel El Sistema och Kulturskolan.

Idrott och musik – två kraftfulla och lustfyllda instrument för social hållbarhet, för ungas framtid. Göteborg har inte råd att låta bli satsa!

LÄS MER: Några saker att tjôta om!

LÄS MER: Vi måste tala klarspråk om barnfetman