Problemskolor ska inte få expandera

Trots brister i undervisningen får den hårt kritiserade Römosseskolan expandera i Göteborg. Det borde inte vara möjligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Något är tokigt i det svenska skolsystemet. Aktörer som uppvisat allvarliga brister i verksamheten eller avslöjats med extremistkopplingar har med fria händer kunnat fortsätta driva skolor i vårt land.

Det värsta skräckexemplet var länge den nedlagda Vetenskapsskolan i Angered. Stiftelsen Doku avslöjade i förra året att minst fyra anställda på skolan var återvändare från kriget i Syrien och med kopplingar till militanta islamistgrupper. Samma år pekade Säkerhetspolisen ut friskolans VD som ett säkerhetshot mot riket.

Tidigare i juni meddelade Skolinspektionen att en ny skola får lov att bedriva undervisning i Vetenskapsskolan gamla lokaler. Det är den islamska friskolan Römosseskolan som ska ta över lokalerna.

ANNONS

Römosseskolan är inte utan sina egna skandaler. I över 20 års tid har skolan haft könsuppdelade lektioner och Skolinspektionen har återkommande gånger kritiserat ledningen för brister i verksamheten, bland annat ska de schemalagda bönestunderna inte ha upplevts vara frivilliga. Myndigheten har sedan tidigare fattat beslut om föreläggande (anmälan om brister som måste lösas) och krävt att könsuppdelningen ska upphöra. För några år sedan anmäldes även skolan för könsdiskriminering. Anonyma vittnesmål till Skolinspektionen beskrev situationer där flickor var tvungna att lämna islamundervisningen om de hade mens.

Läroplanen för svensk grundskola slår fast att skolan aktivt ska främja elevernas lika rättigheter och möjligheter, oavsett könstillhörighet. Skolan ska även motverka könsmönster som begränsar elevernas utveckling. Att dela upp flickor och pojkar på lektionerna kan väl inte sägas vara i linje med skolans jämställdhetsuppdrag?

Men det tycks alltså inte stoppa Römosseskolan från att öppna en ny filial i Göteborg. Och friskolan får expandera trots att tillståndet som ligger till grund för utökningen gått ut 2017, enligt en granskning av GT (22/7). Till GT svarar Skolinspektionen att det beror på att man sett slutdatumet som ”vägledning”. Anledningen är att myndigheten fram till 2018 varit otydlig med vad den villkorade perioden innebar för huvudmännen. Myndigheten har därefter kommit fram till att det inte finns laglig möjlighet att återkalla tillståndet.

ANNONS

En sådan lagteknisk lucka måste fyllas igen, vilket också är kravet från Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad. Det ska inte vara möjligt för en aktör som Römosseskolan att använda outnyttjade skoltillstånd som gått ut för att utöka verksamheten. Men det är minst lika viktigt att ärenden hos Skolinspektionen och allvarliga brister i undervisningen automatiskt stoppar huvudmännens expansionsplaner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS