Privatiseringar är Centerpartiets falukorv

Arbetsförmedlingens verksamhet ska privatiseras. Det är en dålig idé som antagligen kommer att stå skattebetalarna dyrt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

”Vad ska vi äta i kväll?” den frågan ställer sig antagligen de flesta svenskar sådär vid 17-snåret varje dag. Och det är inte alla dagar man känner att inspirationen sprudlar. Då kan det vara bra att ha en gammal klassiker att återkomma till. Kanske falukorv med makaroner?

Politiken präglas av liknande problem och lösningar. När kreativiteten tryter har nästan alla partier en lösning som de kan dra fram, mest av gammal vana, men med en sorts krampaktig entusiasm. För borgerligheten – eller åtminstone vissa delar av borgerligheten – är den återkommande problemfixaren privatiseringar.

Privatiseringsivern är särskilt utbredd inom Centerpartiet. Det verkar nästan inte finnas någon hejd på vad som går att privatiseras, eller vad privatiseringar är tänkta att lösa.

ANNONS

Det senaste projektet från Centern rör Arbetsförmedlingen. All verksamhet förutom själva myndighetsutövningen ska läggas ut på privata aktörer. Genom januariavtalet har Centern bakbundit den S-ledda regeringen, som smärtsamt måste genomföra åtminstone några av Annie Lööfs hjärtefrågor.

Det finns förvisso mycket att kritisera Arbetsförmedlingen för. Myndigheten förmedlar faktiskt inte särskilt många jobb sett till sin storlek, och de anställda sätter inte tillräckligt höga krav på de arbetssökande. Men hur skulle en privatisering lösa det problemet?

På fredagen överlämnar Arbetsförmedlingen en rapport som går igenom effekterna av politiken. Dagens Nyheter tog redan i veckan del av slutsatserna. Enligt DN menar myndigheten att det finns stora risker med reformen (30/10).

Erfarenheter från andra länder som gjort liknande förändringar visar att det har varit kostsamt och krångligt. Ett kontrollsystem måste byggas upp. Företagen ska ju få ersättning, så det måste finnas system som garanterar att skattepengarna används effektivt.

Det som inte marknaden klarar av att sköta får kommunerna ta hand om. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har öppnat upp för att låta kommunerna ta större ansvar för att stötta människor i sitt jobbsökande. Som om Sveriges kommuner inte har nog med att göra som det är.

Det är som att Centern har glömt alla de misslyckade arbetsmarknadsreformer som genomfördes under alliansregeringen. Om man nämner ordet ”etableringslots” i dag tänker nog fler på IS-rekryterare än på jobbförmedlare. 2015 sa Arbetsförmedlingen upp avtalen med de så kallade lotsarna, efter att det visat sig att företagen ägnade sig åt mutor, svarthandel med folkbokföringsadresser, ja till och med rekrytering till våldsbenägna extremistgrupper. Det gick så långt att Säpo fick utreda en del av företagen.

ANNONS

Precis som Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg påpekat i flera ledarkrönikor är Centerpartiets kroniska privatiseringsiver ett hot mot att skattepengar används på rätt sätt. Privata aktörer bidrar så klart med mycket positivt i välfärden. Men det är skillnad på att se mångfald som något bra, och att lägga ut all offentlig verksamhet inom ett område på privata företag.

Vissa verksamheter sköts faktiskt bättre av det offentliga. Det finns goda skäl att vara kritisk mot att låta företag dominera sektorer där nyttan med vinstdrivande verksamheter verkar begränsad, som arbetsförmedling och utbildning. ”Innovationer” betyder ofta i dessa fall rationaliseringar som syftar till att frigöra pengar till ägarna.

Dessutom måste man ha gedigna kontrollsystem, som kan bli både dyrare och krångligare än att låta det offentliga sköta saken. Det finns också en risk att oseriösa och rentav kriminella aktörer nästlar sig in i systemen.

Sverige är ett av de länder i västvärlden som genomfört mest långtgående privatiseringar och avregleringar: tågtrafiken, skolan, apoteken, vården, posten, energimarknaden, finansmarknaden.

I många fall har det varit bra och helt nödvändigt. Men i vissa fall har resultaten inte varit lika positiva. Framförallt: det är inte 1980 längre. Vad finns kvar att avreglera och privatisera när centerpartisterna är klara med sin Januariräd? Julafton? Håkan Juholts mustasch?

ANNONS

En pragmatisk borgerlig inställning bör i stället vara att privata aktörer ska släppas in där de kan göra mer nytta för skattebetalarna än för välfärdskapitalisterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS