Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Pressa Assad hårdare

Det är så vidrigt, så utstuderat vidrigt, det som den växande terrorligan IS ägnar sig åt. Om det finns något som kan få krigsovilliga demokratier att ta i med hårdhandskarna måste det vara dessa fundamentalistiska sadister.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det mänskliga lidande IS-jihadisterna stolt offentliggör, i kombination med den växande flyktingkatastrofen, riskerar dock att skapa ett tunnelseende i väst.

Därför är det så bra att det finns forskningsinstitut med analytiker som håller huvudet kallt, påminner om roten till det onda och föreslår möjliga lösningar.

I onsdags publicerade International Crisis Group, ISC, en rapport om läget i Syrien. Till skillnad från många andra har ISC-forskarna inte gett upp hoppet. Inbördeskriget måste inte pågå i tio eller 20 år.

Framför allt kan delar av Syrien stabiliseras även om oroligheterna fortsätter på andra håll.

Roten till det onda är fortfarande diktatorn Bashar al-Assad. Det är hans bomber som har dödat den stora majoriteten av inbördeskrigets offer och jagat miljoner på flykten. Det är regimens våld som kraftigt försvagat den någotsånär moderata oppositionen och skapat en så gynnsam jordmån för de extrema sunnimuslimernas rekrytering.

ISC skriver att USA måste byta strategi och lägga mer kraft på att få Assad att sluta bomba de södra delarna av Syrien. Där finns nämligen områden där rebeller håller både diktatorn och jihadisterna stången.

Men med precision förstör Assad sådant som sjukhus och infrastruktur, och därmed möjligheten att bygga något slags fungerande samhälle.

USA måste kräva att detta upphör och signalera en beredskap att backa upp kraven militärt.

Att indirekt stödja Assad, för att han också bekämpar IS, kommer däremot att göra IS mer populärt samtidigt som fler och fler människor tvingas fly från Syrien.