Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Poängen med Greta

Det viktiga med Greta Thunbergs arbete är inte hennes person eller ens hennes budskap utan att miljöfrågorna hamnar högst upp på den politiska agendan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hon reser över hela världen - med tåg. Hon får, bara 16 år gammal, tillgång till internationella makthavare som få andra. Hon talar inför FN, EU-parlamentet och på World Economic Forum i Davos. Hon har träffat påve Franciskus som uppmanade henne: "Fortsätt Greta, bara fortsätt". Hon har haft möte med Frankrikes president Macron.

Hon har mottagit en rad utmärkelser och har startat en global rörelse utan motstycke. Hon är svenska och heter Greta Thunberg och hon retar gallfeber på många och är kultförklarad av andra. Vad man än tycker om denna märkliga 16-åring från Stockholm så måste man erkänna att hon har lyckats - säkert bortom sina egna och andras vildaste fantasier. Hon är helt enkelt ett globalt fenomen, som med största sannolikhet inte hade kunnat uppstå före internet.

Det framförs många invändningar mot Greta Thunberg. Är det verkligen rimligt att tillåtas att skolstrejka för något man tycker är viktigt? Hade det varit lika accepterat att skolstrejka på fredagar för mer kärnkraft? Vet hon verkligen vad hon talar om?

Hon vill att de som bestämmer skall ha panik - fattas viktiga och riktiga beslut av människor med panik? Är det verkligen anständigt att makthavare jorden runt utnyttjar en ung person för att vinna politiska poänger på sina hemmaplaner?

Det är inte orimliga påståenden och frågor och det måste vara tillåtet att ifrågasätta också Greta Thunberg. Men jag tror att man missar "poängen med Greta" om man bara låter logiska och rationella skäl styra tanken.

Uppenbarligen har Greta Thunberg slagit an strängar hos unga människor som få andra gjort! Hennes eget våldsamma engagemang och "klimatpanik" har kanaliserat unga människors oro och ångest inför de globala klimatförändringarna.

Att "förbjuda" eller avfärda det är varken önskvärt eller möjligt och skulle bara befästa generationsmotsättningar. Visserligen var 68-våren och kravallerna i Paris av en annan dignitet än klimatstrejkerna men en fy-på-er-ni-borde-vara-i-skolan-och-inte-hålla-på med-sådant-ni-inte-begriper-attityd vore ungefär lika meningsfull som det hade varit att säga till Rudi Dutschke och Daniel Cohn-Bendit att sluta kasta sten på poliser och omedelbart återgå till universitetssalarna.

Finns det någon annan "poäng med Greta" än att hon har blivit de ungas klimatröst?

Jag tror det! Hon har satt fingret på något oändligt viktigt - inte bara för unga utan för alla! Hon skapar uppmärksamhet för en av mänsklighetens ödesfrågor. Det är bra och förtjänar respekt.

Men svaren och lösningarna får man söka någon annanstans. Inte bara i känslor utan också i rationalitet, inte i panik utan i insikt, inte i skuldbeläggande och flygångest utan i kunskap.

Så som så ofta handlar det om både och. Både känslor och rationalitet. Och vi måste tro att det finns hopp. Jordens och mänsklighetens undergång är inte ödesbunden.

"Hopp är inte optimism. Det är inte en övertygelse om att något kommer att gå bra. Det är en visshet om att något har en mening - utan hänsyn till hur det kommer att gå", sa den tjeckiske dissidenten, författaren och statsmannen Václav Havel.

För ett litet tag sedan samtalade jag med en god vän som lämnade en framgångsrik storföretagskarriär för 20 år sedan för att med full kraft ägna sig åt klimatfrågan.

Han är, precis som många andra, djupt oroad - därför att han har kunskap.

– 50 procent av all koldioxid har släppts ut den senaste 25 åren. 2018 ökade utsläppen. Egentligen har alltså ingenting hänt så nu är det bråttom. Och det räcker inte med att minska koldioxidutsläppen, vi måste också suga upp det som redan är utsläppt, sa min gode vän.

Han menar också att världens beslutsfattare måste agera kraftfullt och ta de stora greppen snabbt samtidigt som vi bejakar allt det lilla, alla de små stegen och får med alla i kampen mot det som hotar planetens och kommande generationers framtid.

Koldioxidutsläppen ökar liksom den globala uppvärmningen. Isarna och glaciärerna smälter, korallreven dör och temperatursvängningarna och regnen blir allt våldsammare. Havsnivåerna stiger, haven skräpas ner och försuras. Havsströmmarna riskerar att förändras och vädret att bli än mer extremt.

Härom dagen publicerades delar av en rapport från FN:s expertpanel för biologisk mångfald. Enligt den hotas mellan en halv och en miljon arter av utplåning om inget görs. De klimatförändringar vi själva har skapat får stora konsekvenser för ekosystem, samhällen och människor, Och många av förändringarna går inte att backa.

Listan på klimathoten är överväldigande. Men det finns lösningar att finna i forskning och ny teknik. Sol-, våg- och vindenergi, koldioxiduppsugning, elektrifiering av transportsystemen, förändrade livsmedelssystem och smarta städer är några exempel. Ny kärnkraft nylanseras nu som politisk idé.

De lösningarna är i sin tur beroende av internationella samordning och kraftfulla politiska åtgärder som rejält höjda kostnader för användning av fossila bränslen och globalt fastställda koldioxidskatter.

– Om det kommer att hända vet jag inte, men jag är övertygad om att vi kan om vi vill, sa  Chalmersprofessorn Christian Azar i en stor GP-artikel om klimatförändringens effekter.

– Det finns för mycket motstånd och politiker som inte vill ta det på allvar. Det bästa medborgare i olika länder kan göra är att sätta tryck på politiker, sa Azar i en annan GP-intervju.

Det är en av "poängerna med Greta Thunberg" och hennes alla anhängare världen över.