Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det uppstod våldsamma oroligheter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i juni när många av de 2,000 deltagarna i demonstrationen tågade vidare genom staden. Bild: Björn Larsson Rosvall
Det uppstod våldsamma oroligheter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i juni när många av de 2,000 deltagarna i demonstrationen tågade vidare genom staden. Bild: Björn Larsson Rosvall

Håkan Boström: Plundring och upplopp kan aldrig ursäktas

Våldsamheterna i samband med Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg i somras har legitimerats av en vänsterextrem ideologi.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Idag inleddes rättegången mot 36 personer som står åtalade för våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse i samband med Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg den 7 juni. Själva demonstrationen gick lugnt till, även om den överskred coronarestriktionerna för antalet deltagare.

Men en större grupp huliganer – polisen har utrett 120 personer – tog sig dock vidare från demonstrationen för att attackera polis med stenar, krossa skyltfönster och plundra affärer. Det gick mycket våldsamt till. 18 polisfordon förstördes till en kostnad av 2,6 miljoner.

Även helt vanliga privatpersoner drabbades. Några fick sitt bohag förstört när ligisterna attackerade en familj som var i färd med att flytta. Familjen fick fly medan huliganerna rev ut leksaker, möbler och husgeråd på gatan. Det mesta av händelserna finns på film, vilket underlättat utredningsarbetet.

Det är en vanlig taktik hos extremvänstern att infiltrera fredliga demonstrationer. Men det är inte klarlagt hur politiskt medvetna de här våldsverkarna var, även om de säkert inspirerats av liknande händelser i USA i samband med BLM-demonstrationer. Enligt polisen fanns många kända våldsverkare bland dem. Många var också unga.

Men oavsett om våldsverkarna drevs av ren destruktivitet, en vilja till plundring eller om några hade mer politiska motiv så är kopplingen till idéer inte oväsentlig. Den officiella bilden att det skulle gå att dra en skarp gräns mellan extremister och huliganer å ena sidan och BLM-rörelsen å den andra är en förvanskning av verkligheten.

Black Lives Matter växte visserligen fram som en bred och spontan proteströrelse mot polisbrutalitet och rasism. Men det är inget liberalt kafferep vi talar om. Extremvänstern har ett betydande inflytande i rörelsen i USA och där har våldsamheterna och plundringen i samband med BLM-protester varit omfattande. Både i USA och Sverige har de försvarats i en vänsterideologisk kontext. I somras uttalade ledande företrädare för rörelsen även sitt stöd till kommunistregimen på Kuba.

Den ideologi som dessa aktivister torgför menar att polisen är en förtryckarapparat och samhället genomsyrat av ”strukturell rasism”. Idéerna kan lätt användas för att motivera både plundring och attacker mot polisen, vilket med en förskönande omskrivning kallas för ”motstånd”.

Svensk offentlighet har inga problem med att dra kopplingar mellan idéer på yttersta högerkanten och våldsverkare. Men den är ofta blind när de våldsinspirerande idéerna kommer från extremvänstern. I hög grad beror det på en okunskap om tankegodset till vänster om en allmänt välmenande socialdemokratiskt färgad humanism.

Extremvänstern är kampinriktad. Den strävar inte efter att alla ska vara snälla och hålla varandra i handen, tvärtom. Det är i grunden samma gamla klasskampsideal som går ut på att skapa motsättningar. När denna tankefigur överförs till hudfärg och etnicitet blir det till politiskt sprängstoff, något som knappast är eftersträvansvärt om man vill motverka rasism.

Några svenska vänsterintellektuella har som sagt försvarat plundringarna i samband med Black Lives Matter-demonstrationer. Men den anständiga vänstern borde definitivt dra en gräns vid människor som legitimerar våld och stölder.

Sverige skulle rent generellt må bra av att inte importera varje konflikt från USA, där de politiska motsättningarna både är skarpare och mindre konstruktiva. Vi har en egen historia av att lösa samhällsproblem som är en mycket bättre inspirationskälla även för att bemöta dagens utmaningar med segregation, mångkultur och rasism.

LÄS MER: Underskatta inte BLM:s radikalism

LÄS MER: Flyttbil plundrad – sonens teckningar spreds på gatan