Platsbristen drabbar barn med cancer

Nyckeln till en bättre barncancervård är, precis som för en stor del av den övriga vården, sjuksköterskorna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den som drabbas av sjukdom måste få rätt vård i rätt tid. Det är ett kravsomvi måste kunna ställa på en välfärdsstatavSverigesrang, särskilt som vi, internationellt sett,betalar väldigt höga skatter för att få tillgång till en god vård. Men bristen på personal – i synnerhet sådan med specialistkompetens – blir allt mer påtaglig och vårdköerna växer runt om i landet. Sjukamänniskortvingasinte sällan ligga i korridorer eller vårdas på fel avdelning till följd av brist på vårdplatser.

Även barn med cancer drabbas av situationen. Barncancerfonden har granskat hur situationen ser ut på landets sex barncancercentrum. Resultatet är nedslående: Det råder brist på sjuksköterskor även här och var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd. Totalt saknas 35 sjuksköterskor och elva barnonkologer nationellt. Dessutom saknar merparten av de befintliga sjuksköterskorna specialistkompetens.

ANNONS

I Göteborg finns 16 vårdplatser, men enligt Karin Mellgren som är överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska, skulle det behövas 24 platser (GP 17/10). Eftersom antalet patienter med cancer är fler än antalet vårdplatser behöver man flytta ut patienter till andra avdelningar vilket skapar en osäkerhet för patienterna; som i dessa fall är barn som har drabbats av en svår sjukdom.

Mellgren menar att man klarar av att ge en god medicinsk vård, men inte att ge den omvårdnadsnivå som behövs. Dessa barn och deras familjer befinner sig i en väldigt svår situation och är i behov av både god medicinsk vårdochett god omvårdnad i övrigt. Vi kan inte nöja oss med att bara en av dessa två saker uppfylls.

Nyckeln till en bättre barncancervård är, precis som för en stor del av den övriga vården, sjuksköterskorna. För bristen på vårdplatser beror inte i första hand på att det saknas fysisk plats, utan att det inte finns tillräckligt med personal för att ta hand om patienterna.

Att befintlig personalbyter arbetsplats och att det är svårt att rekrytera ny beror bland annat på löneskillnader. Detta menar Jacek Toporski, barnonkolog och verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund. Toporski säger att enklare jobb med bekvämare arbetstider premieras med högre löner; han har förlorat sjuksköterskor som i stället har gått till primärvården, skolor, kommuner eller andra enheter på sjukhuset som erbjuder bättre arbetsvillkor (GP 17/10).

ANNONS

Politikerna, både på regional och nationell nivå, måste förstå allvaret i situationen och göra allt som står iderasmakt för att förbättra den. Det är inte acceptabelt att staten sviker sin del av samhällskontraktet på område efter område, samtidigt som medborgarna förväntas hålla sin del.

ANNONS