Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Peter Hjörne: Stan är full av vatten!

Det finns spännande idéer i planerna för 2021. Men jag saknar bejakandet av staden, den urbana dynamiken och mersatsningar på det Göteborg redan har, skriver Peter Hjörne.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vatten, stan är full av vatten, sjöng Robert Broberg. Han menade då inte Göteborg och det påstått myckna regnandet här, utan vår Kungliga huvudstad som är byggd på öar och därmed bokstavligen full av vatten. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2021 fyller Göteborg 400 år. Det skall firas och Göteborg & Co fick kommunstyrelsens uppdrag att föreslå hur ”födelsedagen” skall firas. Sju grupper och tusentals göteborgare har bidragit till planerna, som presenterades i veckan. 

Också Göteborg & Co hävdar att ”stan är full av vatten”. Det regnar mycket i Göteborg, säger de. Vi skall därför bejaka detta nederbördliga faktum och försöka glädjas åt det med regnskyddade cyklar, regnaktiverade konstverk och paraplyautomater: ”Vi tar på oss röda gummistövlar och ser till att det händer spännande saker”, skriver man glatt. Det kanske är roligt. Men en tillgång? Nej, snarare något man måste ”hacka i sig”.

Dessutom verkar bilden av det regniga Göteborg inte riktigt stämma. På MittResVader.se kan man nämligen läsa att Göteborg visserligen har fler regn-millimetrar än Stockholm, som är jämförelsestaden, men också färre regndagar på ett år. ”Ska man ut och resa, har Göteborg det bästa klimatet i de månader, där det finns många soltimmar och få regndagar”, skriver sajten. 

Men för att vara rättvis. Regndyrkandet är bara en av 16 ”symbolprojekt”. Göteborg & Co:s planer är en delvis sympatisk blandning av högt och lågt, stort och smått, drömmar och realism, handfast och luftigt. Somligt kostar miljarder, annat mycket mindre.  Jag måste dock erkänna att jag har svårt att bestämma mig för om jag gillar ”Möjligheter på väg till 2021”, som projektet kallas, eller inte. Uppdraget från politikerna har varit att föreslå ett 400-årsfirande som sätter ett internationellt avtryck. Det är en berömvärd ambition men frågan är om det nu föreslagna jubileumsfirandet håller måttet. 

För att börja med det positiva: Det finns mängder av spännande idéer, entusiasm och glädje. Visionen andas öppenhet för nya idéer, influenser och möten mellan olika människor. ”Ytterst handlar alltsammans om att bygga en stad där drömmar tas på allvar, där alla vi som bor och verkar kan känna delaktighet och sammanhang. Och som lockar hit fler. Det är så vi vill fira vår stad och göra vårt avtryck i världen”, lyder slutklämmen i versionen. 

Och visst låter det fint med ekor, kanoter och trampbåtar på kanalerna, restaurang i Bockkranen på Eriksberg, flyttbar kulturpråm, badplatser i centrum, jubileumspark, fiskebodar, shopping- och kafémyller, bazarer, linbanor, odlingslotter och mötesplatser i stället för trafik. 

Det är lätt att gilla tanken på en stad som är ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar”. Vem vill inte ha en kollektivtrafik som är på en gång ”utbyggd, smidig, välkomnande, gratis” och rent av rolig. Givetvis vill vi alla att Göteborg skall vara en ”öppen, ansvarstagande, tillgänglig, trygg och inkluderande stad”. Det är bra att ”komma nära stadens vatten och bejaka experimentlusta och öppenhet”. Det är utmärkt att vi vill satsa på kultur, kunskap och de unga, härligt att vi vill nå världsklass inom ett antal områden.

Men – för det finns men.  Det är lite för gulligt för min smak, lite för mycket takodlande romantik och möten, möten, möten. Jag saknar bejakandet av staden, den urbana, tuffa dynamiken och konkreta, storslagna och djärva projekt och rejäla mersatsningar på det vi redan har. 

Jag återkommer till tanken att Göteborg borde sälja stora delar av sina mångmiljardtillgångar i fastigheter och kommunala bolag. Använd en del av pengarna till infrastruktursatsningar och en ny spektakulär multiarena (finns redan med) i världsklass, bygg världens häftigaste vattenpalats, bygg inte bara en bro över älven, bygg två, för det behövs. Och gör dem till gnistande spektakulära symboler för det nya Göteborg. Och gör riktigt rejäla satsningar på det vi redan har som är av toppklass: Konstmuseet, Operan och Symfonikerna, Universeum, Stora Ullevi, Chalmers och Universitetet. (Jo, jag vet allt inte tillhör staden men det går nog att finna former). Satsa stort i Centrala Älvstadsprojektet och gör Heden till den glimrande tillgång som den har möjlighet att bli. Och när vi bygger så satsa på arkitektur av världsklass och klimatneutral byggnadsteknik.

Våga, för vi har världens chans!