Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne. Bild: Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne. Bild: Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Peter Hjörne: God Jul och ett hoppfullt Nytt år

Det har varit ett händelserikt år. Tyvärr har det präglats av en allt hätskare politisk debatt. Vi måste skapa en ny berättelse och en gemenskap byggd på hoppfullhet, vänlighet och respekt för varandra.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det lackar både mot jul och nyår, om det nu kan lacka mot ett nytt år. Det är väl snarare i antågande.

Vad julen anbelangar så verkar den bli precis vad den brukar vara i Göteborg. Ingen "midvinternattsköld", ingen "snö som lyser vit på fur och gran", ingen snö "lyser vit på taken". Här är grått, blött och blåsigt. Men å andra sidan kan det ju vara därför vi göteborgare är så trevliga. Något måste helt enkelt lysa upp vår tillvaro. Humor är ett bra ljus - dessutom motverkar den fanatism. För vem har hört talas om en fanatiker som betraktar sig själv och tillvaron med ett snett leende?

Nytt år innebär nya löften, inte sällan gamla löften som upprepas för att man inte riktigt fick till det. "Men i år skall det bli annat ljud i skällan". Nytt år betyder också listor. Bästa böckerna, filmerna, låtarna, tv-serierna, lagen, spelarna. Och så det gångna årets stora händelser. Detta nyår lägger vi också ett decennium bakom oss. Inte lika maffigt som ett millennieskifte eller sekelskifte men ändå lite extra!

Om man håller sig till året som snart har gått, så har det varit märkligt på många sätt. I Sverige har vi snart levt ett år med en regering som inte har majoritetsstöd i parlamentet men som fingerfärdigt hållit sig kvar vid makten. Till sin hjälp har regeringen haft två partier som egentligen är i opposition mot regeringen. Det enda som verkligen förenar S, MP, L och C är den allt överskuggande ambitionen att förhindra SD att få något som helst inflytande. Det är en "konstruktion som kommer dekonstrueras" av det enkla skälet att resultatet av den oheliga alliansen är att man främjat det man vill motverka.

I Storbritannien har året inneburit fortsatta Brexitplågor, förödmjukelser och en avgången premiärminister. Men 2019 slutade med en skräll. Den utdömde politiske clownen Boris Johnson slog alla med häpnad och gav Tories en förkrossande majoritet i parlamentet. Hans stridsrop har varit "Get Brexit done" - få Brexit gjord.

Boris Johnson beskylls för att vara populist, vad nu det betyder? Enkla lösningar på komplexa problem? Folket mot eliten? Boris Johnson är så mycket engelsk elit man kan vara men han har samtidigt varit oerhört skicklig på att läsa av stämningen i landet, hos folket. För det belönades han med Tories bästa valresultat sedan Thatchers dagar. Man kan kalla det populism om man vill förklena och förenkla Boris Johnson. Man kan också kalla det politisk skicklighet, konsekvens och fungerande demokrati! Boris Johnson kan mycket väl komma att ge Storbritannien, eller delar därav, en ny berättelse om vilket samhälle han vill skapa. Det behöver engelsmännen och det behöver, i minst lika hög grad, vi i vårt land. Det räcker inte med ett 73-punktsprogram, utan gemensam riktning och understödd av besvärjelser om en ny allians i mitten.

På andra sidan Atlanten har den nyckfulle, fåfänge och lögnaktige mobbaren i Vita Huset fått en julklapp som inte ens denne hårdhudade president kan uppskatta. Representanthuset beslutade i onsdags kväll att ställa Donald Trump inför riksrätt. Han är den tredje presidenten som ställs inför riksrätt. Trump anklagas för maktmissbruk och för förhindrande av kongressens arbete. President Trump anklagade i sin tur Demokraterna för att förklara krig mot den amerikanska demokratin. Sannolikt frias Donald Trump i senaten. Det lär i varje fall inte bli en lågmäld valrörelse nästa år i världens mäktigaste och kanske mest polariserade land.

Det går inte skriva om året som gått utan att nämna Greta Thunberg, denna märkvärdiga och imponerande 16-åriga klimataktivist, som blivit världens mest kända svensk. Hon har fått otaliga utmärkelser. För några veckor sedan utsåg den amerikanska tidskriften Time Magazine Greta Thunberg till årets person. Hon blev den första svensken att pryda omslaget på Time och den yngsta personen någonsin. Greta Thunberg har samlat ungdomar i hela världen med budskapet "lyssna på forskningen och lös frågan". För det förtjänar hon beundran!

I vårt kära Göteborg går mycket åt rätt håll, inte minst företagen och det allmänna ekonomiska klimatet medan politiken leds av en borgerlig minoritet som parerar och manövrerar skickligt men som också känt sig tvingad att genomföra besparingar som väckt protester och ilska.

Och ilska är kanske det ord som mest präglat de senaste årens samhällsklimat och -debatt. Ilskan, hatet och hoten, smädelserna, hätskheten, konfrontationerna, segregationen och polariseringen har gjort våra "gemensamma utrymmen" kallare, hårdare och farligare - bildligt och bokstavligt!

För att vända på den utvecklingen måste vi skapa en ny berättelse om det Sverige vi vill bygga och se. Vad vi vill och inte bara vad vi inte vill. Vi måste skapa en ny gemenskap byggd på våra nya förutsättningar. Den berättelsen innefattar såväl det offentliga som företagandet och inte minst civilsamhället. Berättelsen kan inte bara vara problemorienterad, defensiv och konfrontativ. Den måste innehålla ord som nyfikenhet, förlåtelse, tålamod, vänlighet, anständighet, fördragsamhet, respekt, mod, integritet, måtta, balans, eftertanke och förståelse. Då kan ord som tillförsikt, till freds, hopp och optimism växa sig starkare i den nya berättelsen och tränga undan den växande pessimismen.

God Jul och ett Gott, Hoppfullt Nytt År!