Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Peter Hjörne: Ett stort och varmt grattis!

Födseln väcker glädje. Men namnet Estelle, som inte fanns bland stalltipsen, har inte enbart rosats. Men vi har haft en drottning med det, i drottningsammanhang, ovanliga namnet Silvia och det har ju inte förtagit någon kunglig glans, skriver Peter Hjörne.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Grattis Victoria och Daniel till er förstfödda lilla prinsessa! På något annat sätt kan man inte inleda en krönika efter torsdagens stora rojalistiska nyhet. Eller, förresten, man kanske inte skall skriva grattis till kungligheter. Det vore nog bättre med ”Varmaste gratulationer till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till deras dotter”, som Carl Bildt så uppsluppet twittrade. Nu verkar varken Daniel eller Victoria särskilt stela. Det såg vi inte minst på prinsens lite rörande presentation av ”en 51 centimeter lång och 3280 gram tung, väldigt söt prinsessa”. Så kom det som alla fastnade för när Daniel tystnade, orden stockade sig och han fick en tår i ögonvrån: ”Och mina känslor är lite all over the place”.  Det känner vi så väl igen, vi som upplevt miraklet med ett nyfött barn, eller ett litet barn som kommit till oss på något annat sätt: Känslorna är lite ”all over the place”. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Estelle Silvia Eva Mary skall tronarvingen heta berättade morfar kungen i fredags. Med den kombon lyckades kronprinsessparet lura alla namnexperter. Estelle låg inte alls med bland stalltipsen. Inte heller Eva och Mary. Silvia, däremot var inte oväntat.  Ingrid, trodde många. Alice, tipsade en majoritet av GP:s läsare. Det hade glatt en liten prinsessa hemma hos oss vid namn Alice, även om hennes fokus just nu är mer på Molly, Ulrik, Charlotte, Sean Banan, Danny, Loreen och de andra melodifestivalkändisarna.

Den populärhistoriske författaren Herman Lindqvist tillhör inte den stora skara som med olika grader av engagemang enbart gläds åt den kungliga tilldragelsen. 

– Otroligt konstiga namn allihop och totalt icke kungliga, tyckte en chockad och upprörd Lindqvist. 

– Tänk dig att en svensk drottning i framtiden skall heta Estelle, det låter inte klokt, som en nattklubbsdrottning, sa Herman Lindqvist. Han befarar att kungahuset i en framtid ”blir förvanligat och i framtiden förlorar sin nimbus och kunglig glans”.  Med all respekt för den bästsäljande populärhistorikern och för Estelles morfar, undrar jag om inte helt andra kungliga händelser den senaste tiden varit mer skadliga för såväl nimbus som glans. Dessutom: vi har haft en drottning med det i drottningsammanhang ovanliga namnet Silvia i snart 40 år och det har ju inte förtagit någon kunglig glans, snarare tvärtom.

Skulle emellertid Lindqvist ha rätt och namnet Estelle var ett hot mot monarkin så gläds i varje fall miljöpartister och vänsterpartister eftersom partierna inte är gillar det statsskicket. Företrädare för dessa båda partier spådde, i en enkät i tidskriften Fokus, att Sverige inte kommer vara en monarki om femtio år, när det kan tänkas bli aktuellt för Estelle att tillträda. Socialdemokraternas rättspolitiska talesman Sven-Erik Österberg däremot har nog en mindre önsketänkande och mer realistisk syn på saken: 

– Med tanke på att kronprinsessan är så pass populär har jag svårt att se att monarkin skulle vara mindre populär då, sa han.

Det må vara hur det vill med det: De flesta av oss kommer att ha svårt att avgöra vem som fick rätt. Och i dessa dagar skall vi snarare ta fasta på vad vanligtvis republikivrande Aftonbladet skrev i en ledare under rubriken ”Ett stort grattis”:

”Men just i dag, medan bilden av den gränslöst stolte prins Daniel pryder extraupplagornas löpsedlar, känns det futtigt att diskutera statskicket”. 

Så sant som det skrivet: Så ett stort och varmt grattis, helt utan statsskickliga reservationer.

PS Grattis kan man emellertid inte säga till Stefan Löfven. ”Med mycket möda och stort besvär”, får man förmoda, hade han komponerat sitt nya s-lag och i torsdags skulle skuggregeringen presenteras. Men just då valde Estelle att anlända och överskuggade skuggregeringen. Tala om dålig timing. Men i sak verkar Löfven har gjort ett gott jobb. Bland annat utsåg han den respekterade ekonomen Magdalena Andersson, nu överdirektör på Skatteverket, till ny ekonomiskpolitisk talesperson. Hon överraskade omedelbart genom att ge Anders Borg beröm. – Jag tillhör inte dem som anser att allt regeringen Reinfeldt gjort har varit fel, sa hon. Sådana motståndare är farliga!