Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Peter Hjörne: Peter Hjörne: Det är mycket som står på spel!

Nu är det dags för politiker, lagstiftare och polismakten att noga överväga och bestämma hur vi bäst hanterar extremisters nyttjande av de rättigheter som de egentligen föraktar.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förvaltningsrätten och kammarrätten fattade de enda rimliga besluten när de flyttade och kortade vägen och tiden för Nordiska Motståndsrörelsens demonstration.

Det hindrade dock inte att Göteborg blev en belägrad stad på helspänn. Trots tumult, stenkastning och utfall mot polisen, inte minst från våldsamma motdemonstranter, förefaller det i skrivande stund som om polisen lyckats hantera situationen. 

Trots det kan man, i efterhand, konstatera att det sannolikt hade varit klokare att från början ha meddelat: "Ni får demonstrera men inte på lördag eller söndag. Säkerhet och ordning kan inte garanteras. Det finns inte utrymme för er i Göteborg dessa dagar. Utsålt!"

Eller så måste man helt enkelt inse att det inte går att tillåta nazistdemonstrationer och samtidigt upprätthålla ordning och säkerhet. Priset blir för högt - kaos, risk för förstörelse, våld och personskador, 1 300 poliser, helikoptrar, förstärkta gränskontroller.

Nu är det dags för politiker, lagstiftare och polismakten att noga överväga och bestämma hur vi bäst hanterar extremisters nyttjande av de rättigheter som de egentligen föraktar. Vi måste värna viktiga principer men också sans och måtta och det Johan Hakelius kallar "den civila mitten".

Det är också viktigt att behålla proportionerna. De enda som vinner på att vi blåser upp nazisterna till något de inte är, är just nazisterna. De är, i dagens svenska tappning, inte ett hot mot demokratin. De kan inte välta vårt samhälle över ända. 

I dag har vi all anledning att sända en tacksamhetens tanke till alla de poliser som tjänstgjorde i Göteborg. Poliser är dåligt betalda, för få och ständigt utsatta för extremisters hot, hat och våld. Poliserna förtjänar vårt stöd och vår uppskattning - för de behövs mer än någonsin, vilket lördagen visade med all önskvärd tydlighet. 

Det finns de som velat koppla NMR:s demonstration till tidskriften Nya Tiders deltagande på Bokmässan.  – Om Bokmässan inte släppt in Nya Tider så hade Nordiska Motståndsrörelsen inte demonstrerat utanför, det hänger ihop, sa någon.

Det är feltänkt och fel i sak. NMR ansökte om att få börja demonstrationen på Götaplatsen men anvisades Korsvägen av polisen. En del bojkottsaktivister hävdar att Bok- och Bibliotek släppt in nazister. Det är fel. Nya Tider är en liten, obetydlig tidskrift som man har all rätt att tycka illa om. Men den är inte nazistisk. Då hade den inte fått tillträde till Bokmässan och inte heller kunnat få statligt presstöd. 

Samtidigt är det symptomatiskt för mycket av den infekterade, understundom illasinnade, svajiga och grumliga debatten om Bok och Bibliotek. Principer, fakta, integritet och rätlinjighet har fått stå undan för känslostormar, personliga påhopp, poser och ideologi.  
Men några särskilt genomarbetade argument för varför några få skall förmena andra deras rätt att uttrycka åsikter har inte framförts. 
Som Jan Guillou sa till Svenska Dagbladet:
– Jag har försökt följa deras argument men inte fått något begripligt svar på varför man borde bojkotta mässan. Debatten är konstgjord.

Åsa Linderborg, som i ett flertal artiklar intellektuellt glasklart har argumenterat mot bojkotten, skrev i somras:
"Långt över tvåhundra författare har undertecknat ett upprop med en enda mening: Om Nya Tider kommer, kommer inte vi. Några vidare förklaringar anser de oss inte skyldiga. De har ett eget regelsystem, förankrat i någon slags gudomlig sanning: För vi har rätt. Och det räcker så. Som antirasistisk manöver fungerar den sortens arrogans mycket dåligt."

Det räcker naturligtvis inte att man inte gillar en åsikt för att den skall portförbjudas. I själva verket inskränker man då yttrandefriheten, det som är både litteraturens och demokratins kärna. "Men det handlar inte om yttrandefrihet. Bokmässan är en självständig aktör och kan fatta vilka beslut den vill", hävdar en del. Visst, men det faktum att man kan fatta vilka beslut man vill innebär inte att man behöver vara principlös eller att man föredrar att fatta godtyckliga beslut framför beslut baserade på grundlagsfästa principer, som yttrandefriheten. 

Så vad har blivit resultatet av debattens monomana besatthet av en pytteliten utställare. Har det gagnat den fria diskussion som alla säger sig värna? Hur har Bokmässan klarat sig trots all negativ publicitet och allt tal om bojkott? Hur har Bok och Bibliotek påverkats av hoten om våld och förstörelse i samband med Nordiska Motståndsrörelsen demonstration?

Bokmässan tappade under torsdagen och fredagen ungefär tio procent besökare mot förra året. Återstår att se hur lördagen och söndagen utföll men preliminärt få man nog betrakta den förhållandevis lilla nedgången som en relativ framgång med tanke på omständigheterna.

Bok och Bibliotek behövs! Författare och läsare har en unik mötesplats. Seminarier, debatter och uppläsningar berikar. De små förlagen, de litterära sällskapen och antikvarierna får en scen. Hit kommer också bibliotekarier, lärare och skolungdomar. En tredjedel av besökarna kommer från skolor och bibliotek. Här diskuteras och visas barn- och ungdomslitteratur och här erbjuds fortbildning. Bokmässan är ett tillfälligt tempel för bokälskare och en möjlighet att locka in fler i läsandets värld, en värld som är fundamental för ungas lärande om allt.

Det är vad som står på spel. Bokmässan är värd både eftertanke och omtanke!