Vill man utveckla vår Avenyn måste man givetvis förändra men man måste samtidigt återerövra de ursprungliga värdena, skriver Peter Hjörne.
Vill man utveckla vår Avenyn måste man givetvis förändra men man måste samtidigt återerövra de ursprungliga värdena, skriver Peter Hjörne.

Peter Hjörne: Typ rinnande vatten och ljus, liksom

ANNONS
|

Avstängt! Kommer inte ut på Avenyn uppe vid Stadsbiblioteket. Ja visst ja - det var ju här man skulle anlägga en vattenspegel. Det projekt som jag, när jag läste om det i GP, undrade om det var på allvar.

Eller som mina kompis byggaren, som hade missat nyheten, sa: "Skämtar du? De kan väl inte mena allvar?"

Jodå, allvar menas. Det blev jag varse när jag inte kom fram till Avenyn.

Området Avenyn - Heden skall utvecklas. "Avenyn skall bli vackrare", som det står i en broschyr som skickades ut till hushållen.

I en artikel i GP för några veckor sedan kunde man läsa om möjligheten "spegla sig i glansen på Göteborgs paradgata." Vi berättade att arbetet med "en ljus-, sten- och vatteninstallation nedströms Poseidon - mitt på Avenyn", skulle inledas. Artikeln redogjorde också för hur byggnationen skulle komma att påverka bil- och busstrafiken.

ANNONS

"Det skall byggas mellan Stadsbiblioteket och biografen Göta. Vi har ännu inte bestämt exakt hur den ska se ut, men det blir ett inslag med rinnande vatten på något sätt", sade Lena Törnros, projektledare på Trafikkontoret.

Artikeln i GP illustrerades av en teckning från Trafikkontoret med texten "idéskiss över hur det kan komma att se ut på Avenyn". Problemet var att det var precis vad den inte gjorde. Skissen var, i varje fall för ett "amatöröga" obegriplig för att inte säga dålig. Men trösten var i varje fall att konsultföretaget Norconsult skulle leverera en färdig skiss någon vecka senare.

Men någon måste väl ändå veta hur det kommer att gestalta sig när bygget är klart? Så när jag inte kom fram till Avenyn härom dagen gick jag och frågade en av byggarna på plats om arbetet. Det var en utomordentligt trevlig och förekommande person, som gärna berättade om trafikomläggningarna och tidplanen. Men inte heller han visste hur det skulle se ut. Bara att det skulle vara något med vatten och ljus och att detta något skulle vara klart 29 april.

Således: Vid byggets start visste uppenbarligen ingen hur det skulle komma att se ut på den kanske viktigaste delen av "den utåtriktade praktgatan med internationell attraktionskraft och en puls för hela regionen", som det står i Stadsbyggnadskontorets gestaltningsprogram för Avenyn från 20 juni 2013.

ANNONS

Då får jag veta att syftet med projektet är att "skapa en unik destination, ett konst- och kulturstråk med maximal tillgänglighet." Under rubriken "Forma en unik destination" i Avenyns gestaltningsprogram kan man också läsa vackra ord: "Framtidens Aveny skall vara lika iögonenfallande attraktiv som i sina bästa dagar. Stadens vackraste gata. Med stor omsorg om material, form och utförande i stort och smått. En plats där det händer."

Det låter bra men hur stämmer det med verkligheten? "Vi vet inte hur det kommer att se ut. Men nå´t med rinnande vatten. Det kommer en skiss sedan." Det är oroväckande. Är det omsorg om utförande i stort och smått? Händer gör det däremot, oväntat och plötsligt!

Programmet för Avenyn innehåller många tilltalande element och tankar. Avenyn behöver förnyas, fräschas och stramas upp, göras mer tillgänglig, moderniseras och anpassas efter dagens behov. "Värna, vårda, men också våga. Laga, lägga till och ta bort", som man skriver i gestaltningsprogrammet.

Men det finns en del som oroar - inte minst de många elementen. Planerna ger intryck av konstlad lekfullhet med bland annat en massa småfontäner som skall ge "stilla brus, kraftfull kaskad eller trolsk dimma". Det finns en risk att helheten och sikten skyms av alla planteringar, möbler och inte minst de "plågsamma burförsöken" det vill säga de märkliga, permanenta paviljongerna, en risk att en plottrighet ersätts av en annan. Och vatten? Som någon skeptiker uttryckte saken: Har vi inte alldeles tillräckligt med vatten och dimma i Göteborg?!

ANNONS

Avenyns kärna och ursprung var stramhet, elegans, lång sikt, öppenhet och stora mått. Det fanns inget snålt, plottrigt, belamrat eller tillgjort över den forna paradgatan. Vill man utveckla vår Avenyn måste man givetvis förändra men man måste samtidigt återerövra de ursprungliga värdena.

Det finns också all anledning att värna det som vuxit fram mer spontant på senare tid och som gjort Avenyn levande och sjudande, framför allt under sommarhalvåret och när stora evenemang lockar tiotusentals till Göteborg. Avenyn som restaurang- och nöjesgata och därmed mötesplats kan lätt gå om intet om man inte är aktsam om det som redan lyckats. Götaplatsen som kulturcentrum och öppen plats när staden skall samlas, kräver också varlighet och finess.

Man måste givetvis akta sig för att alltid kritisera och racka ner på allt som skall göras eller gjorts. Det är viktigt att påminna sig att mycket som förändrats i stadsrummet de senaste åren har varit till det bättre. Områden som var nedgångna och sunkiga har fått nytt och vitalt liv.

Men, det är ett oroväckande tecken när den första etappen av Avenyns förnyelse verkar ogenomtänkt, oplanerad och hafsig. Aldrig så fina planer och goda idéer går till spillo om inte planering och genomförande håller samma höga klass.

ANNONS

Och vad gäller "det där vattnet och ljuset" så tillåter jag mig att tycka att det verkar tillgjort, onödigt och dyrt (20 miljoner). Men det är klart - ingen vet ju ännu hur det kommer att se ut ...

ANNONS