Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Passion för närodlat

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Pinfärska Grebbestadsostron på en bädd av tång, ljuvliga smakprov på soppa gjord på Krav-märkta musslor från Mollösund – i Smaka på Västsveriges monter känns matfusket långt borta.

Efter en sked av något så osannolikt som ekologisk hallonketchup kan jag bara kapitulera. Jag blir såld på marknadsföringskonceptet, men så är det meningen också. Bakom mässmontern och varumärket Smaka på Västsverige står Västsvenska turistrådet och Lokalproducerat i Väst. Det sistnämnda är ett lokalt resurscentra delfinansierat av Livsmedel Väst, Västra Götalandsregionen och EU.

Å andra sidan är det lätt att bli entusiastisk över satsningar man själv tror på. Detsamma gäller idén om att ta vara på råvaran, temat för årets matmässa Passion för mat.

På en matlagningsscen inne på mässan försöker kockar inte bara entusiasmera åskådarna till ökad medvetenhet om råvaror utan också lära oss ta tillvara fullt ätbara rester. Budskapet om att stoppa matsvinnet är för övrigt en global angelägenhet och frågan drivs av FN. Enligt en rapport av FN:s livsmedelsorgan FAO kastas cirka 1,3 miljarder ton mat varje år.

Men hur käckt det än ser ut när en kock på scenen vispar ihop en frukostomelett på rester från barnens tacomys, har jag svårt att skaka av mig bilden av trave på trave med destruerad lasagne.

Jag börjar tröstäta från ett fat med Krav-märkt korv och kommer i samspråk med paret som driver både gård och eko-lanthandel. I nästa sekund hittar jag en kock som bjuder på krämig soppa på nässlor, faktiskt ännu godare än min farmor gjorde de.

Än mer hoppfull blir jag efter en inlevelsefull diskussion om tillagning av kubbong (strandsnäckor) med en bohuslänsk fiskare. Tänk, vi behöver inte gå längre än till närmsta strandkant för att hitta råvaror att ta vara på. Låter det tokigt att tillaga det barnen använder som agn vid krabbfiske? Våra förfäder gjorde det. Och strandsnäckor är eftertraktade inslag på skaldjursfat i Mellan- och Sydeuropa. Så varför skall vi vara sämre? Jag tänker absolut pröva!

.