Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biståndsmyndigheten Sida har svårt att utvärdera effekten av det särskilda demokratistödet. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Biståndsmyndigheten Sida har svårt att utvärdera effekten av det särskilda demokratistödet. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bawar Ismail: Partierna ska inte syssla med bistånd

Skattepengar som gått till antidemokrater, bristande utvärdering och dålig insyn i verksamheten. Dagens system med partibistånd bör ifrågasättas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vänsterns internationella forum. Olof Palmes Centrum. Swedish International Liberal Centre. Kristdemokratiskt internationellt center. Så lyder namnen på några av de partianknutna organisationer som delar ut ”särskilt demokratistöd” via biståndsmyndigheten Sida.

Syftet med partibiståndet, som årligen brukar uppgå till cirka 100 miljoner kronor, är att stödja den demokratiska utvecklingen i mindre fria länder och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Enligt regeringens senaste strategi är biståndet uppdelat i två verksamhetsområden: Stöd till systerpartier eller närliggande politiska rörelser och stöd till ett demokratiskt flerpartisystem. Det är goda intentioner bakom nuvarande system. Utvecklande demokratier behöver stabila och funktionella partiorganisationer.

Men innebär det nödvändigtvis att det bör vara riksdagens partier, bortsett från Sverigedemokraterna som ännu inte får ta del av anslaget, som sköter detta?

Det är svårt att avgöra huruvida dagens system fungerar som det är tänkt. I Timbros nätmagasin Smedjan påpekar skribenten Adam Danieli att Sida i sin senaste utvärdering haft svårt att bedöma effekterna av partibiståndet. Flera kunskapsöversikter innan dess har också anmärkt detta, bland annat en rapport från Expertgruppen för biståndsanalys.

När de partianslutna biståndsstiftelserna dessutom agerar felaktigt eller klandervärt leder det sällan till några konsekvenser. Det är därför Vänsterpartiets internationella forum fortfarande kan ta del av det särskilda demokratistödet trots att stiftelsen har en historia av att ha slussat vidare biståndspengar till oreformerade marxist-leninistiska aktörer i exempelvis Colombia. Men det råder tydligen inga konstigheter med att kommunister i den colombianska djungeln fått svenska skattepengar, riksdagspartierna är ju i princip fria att stödja vilka aktörer de vill.

Det särskilda demokratistödet har återkommande gånger fått kritik för att det är dålig insyn i partiernas biståndsverksamhet. När Dagens Arena i förra året granskade redovisningar om partibiståndet framkom att de var av varierande kvalitet (22/12-2019). Liberalernas biståndsstiftelse hade maskerat siffror med hänvisning till sekretess och Vänsterns internationella forum hade inte ens lämnat in någon redovisning vid tiden för granskningen. Men allmänheten bör rimligtvis ha största möjliga insyn i partiernas skattefinansierade biståndsverksamhet.

Svårt att utvärdera effekter, bristande insyn i verksamheten och ett riksdagsparti som gärna stödjer odemokratiska krafter med skattepengar. Det är goda skäl att ifrågasätta nuvarande system med partibistånd. Riksdagspartierna bör inte syssla med skattefinansierat bistånd.