Omoderna regler bakom utvisningar

Ledare: Arbetskraftsinvandrare i Sverige hotas av utvisning om tjänsterna inte annonserats ut på rätt sätt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Syed Latif från Bangladesh utvisades nyligen tillbaka till sitt hemland efter sex års tid i Sverige. Varför? För att han fick jobb i Malmö via jobbförmedlingssajten Linkedin.

Migrationsdomstolen hävdar att Latif inte kunnat bevisa att annonsen för jobbet varit ”synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz”. Det är ett krav i EU-rätten för att få arbetstillstånd i Sverige. Så trots att Latif byggt sig ett nytt liv i Sverige, arbetat och betalat skatt så utvisades han.

I veckan uppmärksammades även utvisningsbeslutet mot Farhad Asadzadeh, taxichaufför i Stockholm, som varit bosatt i Sverige sedan 1999. Migrationsverket vill utvisa honom till Iran – de anser nämligen att hans tjänst inte annonserades ut korrekt (Aftonbladet 12/5).

ANNONS

Det är beklagligt att människor som Latif och Asadzadeh blivit offer för omodernt byråkratiskt krångel. De har inte gjort något fel. Det är myndigheterna som följer otidsenliga och oflexibla regler . Tyvärr verkar regeringen inte bry sig om de människor som mals ned i byråkratins kvarnar. Ansvarig minister Morgan Johansson har varit kallsinnig vid frågor om Syed Latifs utvisning. ”Det är den bedömning myndigheterna har gjort mot bakgrund av den lagstiftning som finns” sade han till SVT (9/5).

I den digitala eran, med globala jobbförmedlingssajter som Linkedin, bör det vara en självklarhet att svenska myndigheter ser dessa plattformar som legitima annonstjänster. Vem som helst med en internetuppkoppling kan surfa in på Linkedin och leta efter jobbtillfällen runt om i världen. Linkedin har ju fler lediga jobb utannonserade än Arbetsförmedlingen.

Om reglerna inte ändras lär fler arbetstagare som Syed Latif och Farhad Asadzadeh utvisas för att myndigheterna följer omoderna krav på utannonserade jobb.

ANNONS