Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Emanuel: Nyttiga idioter går i Paludans fälla

Alla som kastar sten mot polisen, bränner polisbilar och skapar upplopp, ni är nyttiga idioter. Ni gör precis vad högerextremisten Paludan vill. Ni är den hatande, farliga, okontrollerbara mobb han vill måla upp er som. Ni är hans valarbetare.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

En nyttig idiot är en person som löper andras ärenden, i tron om att det är hans egna. Kanske är det den farligaste av alla idioter.

Dansk-svenske partiledaren för högerextrema Stram Kurs, Rasmus Paludan vill se motsättningar, fördomar och hat. Han vill få invandrare, främst med en specifik trosinriktning, att framstå som farliga, opålitliga och ociviliserade. Han vill få en religion att framstå som ond och dess anhängare som (är) en fara för civiliserade länder.

Alla ni som kastar sten mot polisen, bränner polisbilar och skapar upplopp, ni är nyttiga idioter. Ni gör precis vad högerextremisten Paludan vill. Ni är den hatande, farliga, okontrollerbara mobb han vill måla upp er som. Ni är hans valarbetare.

Alla ni som säger att det är Polisens fel, då de gett tillstånd för provokationen, ni är nyttiga idioter. Ni är de låga förväntningarnas rasister. Ni kunde lika gärna spotta på dem ni pratar om: ”Stackarna, det är ju inte deras fel att de inte kan kontrollera sig när de blir provocerade. Det ligger ju i deras religionskultur.” Ni delar Paludans syn i dubbel bemärkelse.

Alla ni som vill förbjuda provokationer, ni är nyttiga idioter. Förstår ni inte att det är de länder som förbjuder provokationer människor flyr ifrån? Förstår ni inte att det är sådana lagar extremister vill ha?

Att kunna ta ifrån människor möjligheten att säga, skriva och ge uttryck för även det osmakliga och kränkande?

Alla ni som ser detta som ett utfall av religiositet är nyttiga idioter. Ni ger Paludan precis det han vill ha, möjligheten att måla ut en viss religion som våldsam och hatisk. Stenkastarna är ligister och kriminella. De företräder inte en religion. Jag tror inte någon av dem läst den bok som bränts, men jag tror många av dem är straffade för brott.

Paludan profiterar på hat och motsättningar. Men det är lagligt att göra det. Likaså är det lagligt att provocera. Däremot är det inte lagligt att kasta sten och försöka döda poliser.

Att förbjuda avskyvärda idioter att provocera är kanske lockande på kort sikt, men förödande för demokratin och friheten på lång sikt. Demokrati är inte bara demokratiska val. Demokratin ger även rätten till dem man ogillar att kränka, provocera och bete sig oetiskt.

Jag tycker att Paludan är en avskyvärd idiot, men jag skulle gå i krig för det öppna, demokratiska samhälle som tillåter honom vara just en idiot med avskyvärda värderingar.

Så vad gör vi nu?

Gör som Råslätt i Jönköping. Lämna Paludan ensam utan uppmärksamhet. En provokation utan åskådare är en död provokation. För den som tror på en straffande gud: Låt gud straffa honom.

Identifiera och grip de kriminella som angripit demokratin och våra poliser.

Sätt stenhårt mot hårt. Aldrig igen ska polis tvingas retirera för kriminella som tar deras uniformer och bränner deras bilar. Polisens förnedring är vår, hela samhällets förnedring.

Vägra vara en nyttig idiot. Vi ska bara vara intoleranta mot dem som är intoleranta mot toleransen.