Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extremism. En man med kopplingar till vit makt-sfären har gripits för sprängdådet i Västra Frölunda i januari.

Mathias Bred: Nynazister ska sitta i fängelse

Sverige skulle inte bli en sämre demokrati om medlemskap i nynazistiska organisationer kriminaliserades.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål utreder tre sprängningar i Göteborgsområdet. Enligt polisen kan tre personer med koppling till Nordiska Motståndsrörelsen knytas till dåden. NMR är en av de våldsbejakande grupper som väcker frågan om var gränsen för samhällets tolerans ska dras.

Vit makt-rörelsen besitter ett våldskapital som den inte tvekar att använda. Samma organisation som kan knytas till sprängningarna i Göteborg misshandlade i höstas en person till döds i Helsingfors. För några år sedan misshandlade man en 17-åring från Moderata ungdomsförbundet utanför Svenska mässan i Göteborg.

I första hand är vit makt-grupperna ett hot mot enskilda människor som kommer i dess väg. Men i förlängningen hotar man också demokratin. Kanske inte genom att de själva kan bli en verklig politisk kraft. Snarare genom att de bidrar till ett samhällsklimat där demokratin upplevs som svag och otillräcklig.

En gränslös tolerans kommer med automatik leda till toleransens avskaffande skrev Karl Popper - filosofen som utvecklade begreppet det öppna samhället. Och visst måste det finnas en gräns när demokratin upphör att passivt acceptera en hotande företeelse. Gränsen bör naturligtvis inte dras för hårt. Men om man går in och tittar på till exempel Nordiska motståndsrörelsen har den gruppen knappast något annat mål än att utöva våld och störta demokratin. Att kriminalisera medlemskap i en sådan organisation skulle inte göra Sverige till ett mindre öppet samhälle.

Men det finns också andra sätt att försvåra för nynazisterna. Vi får inte glömma att de är en grupp som gynnas av att Sverige har ett underdimensionerat rättsväsende, med för få poliser och för låga straffvärden för till exempel misshandel och vapenbrott. Om det fanns resurser att följa upp alla misstänkta fall av hets mot folkgrupp och om domstolarna slutade tillämpa straffrabatt vid upprepad brottslighet skulle nog många av nynazisterna sitta bakom lås och bom.