Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra under sitt Almedalstal på lördagskvällen.

Alice Teodorescu: Nygamla Moderaterna på rätt spår igen

Ledare: I sitt Almedalstal under lördagskvällen lanserade Anna Kinberg Batra bland annat ett förslag om införande av bidragstak i försörjningsstödet och etableringsersättningen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De nya Moderaterna håller på att hitta tillbaka till sina gamla rötter, vilket gett utdelning i opinionen. Den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldts profetia om att politikutveckling på migrations- och integrationsområdet skulle gynna Sverigedemokraterna visade sig felaktig; nu börjar en del av de väljare som aldrig egentligen sympatiserade med Sverigedemokraterna, men som ogillade Reinfeldts "öppna hjärtan"-politik, att återvända. Det är givetvis goda nyheter för ett parti som aspirerar på makten efter 2018, men Moderaterna ska inte räkna hem dessa väljare än. 

För även om Moderaterna i likhet med Socialdemokraterna, återvänt till tidigare väletablerade ställningstaganden i flyktingfrågan - det vill säga något mellan Sverigedemokraternas i princip stängda gränser och Centerpartiets vidöppna - har de tvära kasten givetvis påverkat förtroendet för politiken. Man kan ju inte låta bli att undra vad Anna Kinberg Batra egentligen tycker; om hon tror på Reinfeldts politik, varför har hon då lagt om kursen? Och om hon inte trodde på den, varför opponerade hon sig inte medan den pågick?

Moderaterna har under det gångna året tydligt signalerat att de vill strama åt migrationspolitiken. De har till och med gått så långt att de har krävt ett flyktingstopp. I sitt Almedalstal under lördagskvällen lanserade Anna Kinberg Batra bland annat ett förslag om införande av bidragstak i försörjningsstödet och etableringsersättningen. Syftet är att minska marginaleffekterna och motverka att bidrag kan staplas på varandra med minskade incitament att arbeta som följd. Det är fullkomligt orimligt att en familj med tre barn kan få uppemot 28 000 kronor i bidrag efter skatt. Bidragslinjen får aldrig underminera arbetslinjen, därför är förslaget ytterst välkommet.

Det stora dilemmat för Moderaterna handlar emellertid inte om detta, utan om regeringsfrågan och då närmare bestämt hur partiet kommer att förhålla sig till ett aktivt eller passivt stöd från SD. Den frågan skymmer sikten för sakfrågorna och de kloka förslag som nu kommer från partiet.