Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Naomi Abramowicz: "Nya skattehöjningarna skadar Sverige"

God jul, gott nytt år och glada skattehöjningar! Lagom till att det nya året gör entré kommer regeringen att höja ett antal skatter.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Bland annat kommer rut- och rotavdragen att bli avsevärt lägre från och med den 1 januari 2016. Rut kommer att halveras och framöver går det endast att få avdrag för 30 procent av kostnaderna, i stället för 50 procent, för ROT-tjänster.

Förändringen sker vid ett sällsynt dåligt tillfälle. Sverige är i skriande behov av fler jobb inom tjänstesektorn. I år har 160 000 människor kommit hit, varav en betydande andel saknar relevant utbildning, språkkunskaper och kompetens för den svenska arbetsmarknaden. En förutsättning för att de inte ska fastna i såväl socialt som ekonomiskt utanförskap är att trösklarna sänks. Rut- och rotsektorerna hör till några av de branscher som kan erbjuda det efterlängtade första jobbet. Jobben behövs mer än någonsin i samband med flyktingkrisen.

I måndags höll Finanspolitiska rådet en presskonferens om flyktingsituationen och dess påverkan på ekonomin. I en kommentar till SVT betonade rådets ordförande John Hassler att det är nödvändigt med låga löner och enkla jobb för att människor ska kunna integreras på arbetsmarknaden (21/12). Utan den typen av arbeten kommer det sociala utanförskapet för utrikes födda att bli ännu större än vad det är i dag. Det kommer i sin tur att medföra svåra konsekvenser för samhällsekonomin.

När Sverige står inför utmaningen att integrera ett sällan skådat stort antal människor på arbetsmarknaden väljer alltså regeringen att göra RUT och ROT mindre generösa. Samtidigt som tjänstesektorn är en av få branscher som har potential att växa och erbjuda jobb åt utrikes födda.

Det är en ekvation som inte går ihop. Gott nytt år, typ.