Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Nya kockar, gamla grödor

Gott när nya kockar dammar av gammal klokskap, skriver GP:s Maria Haldesten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Två glada gossar pressar äpplen till must. Varenda äpple som blir till gyllengul dryck är odlat i en närliggande trädgård. Scenen är som hämtad från en gammal skolplansch.

Musttillverkningen ingår i Kungsbackagymnasiets skördefest, som lagt fokus på närodlat och ekologiskt. Eleverna på Elof Lindälvs restaurang- och livsmedelsprogram har inte bara fått laga utan också vara med om att skörda ingredienser.

Foton på ungdomar som botaniserar bland kål, betor och gigantiska mammutpumpor i Ugglarp visas på bildskärmar.

– Sverige har fantastiska råvaror, som gör världsberömda kockar avundsjuka, säger kocken Tareq Taylor. Han brukar laga mat i tv-programmet Trädgårdsonsdag. Men förra veckan stod han i en skolaula och berättade om de svenska råvarornas smakrikhet och hur han lärt eleverna att ta tillvara minsta del av en kyckling.

– Svenskar slänger mest mat i världen, säger han bekymrat.

Undantagen tillhör den äldre generationen. Det är alltså deras kunskap om mat som vi nu, denna gång inte av ekonomiska skäl utan hållbarhetsskäl, skall försöka rädda för framtiden.

Ett glas varm pumpasoppa vittnar om vad man kan förvandla buljong på kycklingben till. Och Tareq Taylor visa hur man kan göra chips av kycklingskinn.

Han måste vara landbygdsminister Eskil Erlandssons våta dröm, tänker jag ju mer passionerat Tareq berättar om våra svenska råvaror och sina kulinariska upptäcktsresor genom Norden.

Att gymnasieeleverna smittats av denna entusiasm under skördefestprojektet är uppenbart, dessutom leds de till vardags av engagerade lärare.

– Hållbarhetstanken skall finnas genom hela utbildningen. Men varje höst ägnar vi särskilda studieveckor åt temat. Vi gör studiebesök hos ekologiska köttbönder, träffar drivande eko-kockar med mera, berättar läraren Helena Fagerell.

– Ju mer kunskap de får, ju mer lär de sig tänka etiskt och se helheten, fyller kollegan Emil Johansson i. Vi lär eleverna fråga efter svensk frukt och säsongens grönsaker.

De blivande kockarna och livsmedelsutvecklingen går med andra ord framåt genom att blicka bakåt, dammar av gammal klokskap. Gott – på alla sätt!