Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulina Neuding: Neuding: Teorier lite värda när kvinnor och minoriteter hotas

Gästkolumnen: I realiteten innebär kvinnohat, homofobi och annan inskränkthet att kvinnor och minoriteter blir ofria.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Asylboenden kan få kvinnozoner. Det meddelar Migrationsverket efter de senaste dagarnas avslöjanden om trakasserier mot kvinnor på svenska asylförläggningar. Sedan tidigare finns det hbtq-boenden, för att skydda homosexuella från våld och hot från andra asylsökande. 

Det får inte misstas för en lösning. Ett hbtq-boende eller en kvinnozon kan möjligen vara ett sätt att hantera akuta situationer på enskilda förläggningar. Men om männen som trakasserar inte kan leva med kvinnor eller homosexuella under samma tak – hur ska de kunna bli del av det svenska samhället? Kan de dela gator och torg med transsexuella? Kan de dela bassäng med flickor? 

Polisens rapport om övergrepp i offentliga miljöer, som kom i mitten av maj, bekräftar att fenomenet inte är isolerat till asylboenden. Det finns allvarliga problem med migranter som i grupp trakasserar flickor och kvinnor bland annat på badhus och i kollektivtrafik.

Tillvägagångssättet är i allt väsentligt detsamma som det larmats om i Tyskland. 
Jag har tillbringat mycket tid i Tyskland. Min erfarenhet är att Tyskland är som Sverige i den allmänna synen på kvinnors rätt att röra sig fritt i det offentliga rummet, utan att störas av inviter från främmande män. Men även i Tyskland är "kvinnozon" nu en ny del av den politiska vokabulären, och det stannar inte vid enskilda asylboenden. Man debatterar huruvida man kan skilja av delar av offentligheten för kvinnors trygghet. Och liksom i Sverige har man fått starta särskilda asylboenden för att skydda hbtq-personer från andra migranter. 

Situationen påminner samtidigt om hur lite som finns att hämta ur teorier om genus, queer och normkritik när kvinnors och minoriteters rättigheter utmanas på allvar. Eller vad sägs om den här frasradikalismen när Migrationsverket beskriver ett av sina hbtq-boenden: Sedan asylboendet påbörjade processen för att bli hbtq-certifierat har personalen bland annat tittat på lokalernas utformning.
– Det första vi gjorde var att ta bort dam- och herrskyltarna på toaletterna. De är bara löjliga. Varför ska vi ha dem (…).    
När det gäller färgsättning av rummen har personalen låtit sig styras av det de tycker är fint, utan att fastna i föreställningar om maskulina och feminina färger och vad som anses brukligt.

Som svar på våld och hot har vi alltså fått hbtq-boenden med normkritiska tapeter. En mer angelägen fråga är hur männen som tvingar homosexuella att flytta kommer att påverka det svenska samhället. Verkligheten känner nämligen varken hbtq-certifiering eller kvinnozoner. I realiteten innebär kvinnohat, homofobi och annan inskränkthet att kvinnor och minoriteter blir ofria. På badhus kan kvinnor skyddas av personal och separata badtider.

Men hur ska det fungera vid stränderna i sommar? Där finns inga badvakter, och det går inte att markera ut kvinnozoner på bryggor och stenhällar. Den relevanta frågan är hur flickor och kvinnor i vårt land ska kunna cykla ner till stranden och bada i sommar med samma självklarhet som tidigare. I det är genusteori inte till någon hjälp.