Neuding: Har Malmö råd att förlora sina skattebetalare?

Skrytbyggen kommer att få skattebetalare att stanna i en stad som inte kan värna deras trygghet i vardagen, skriver gästkolumnisten Paulina Neuding.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Området är allt det som Malmö vill vara. Miljövänligt, med arkitektur som är tänkt att vara djärv. Kvadratmeterpriserna hör till de högsta i stan. Det är fantastiskt naturskönt.

Men i sommar har gängen kommit dit på kvällarna. De har väsnats, grillat och spelat hög musik. De boende jag varit i kontakt med sedan i juli berättar om en granne, en familjefar, som blev mordhotad när han gick ut och bad gängen dämpa sig. Alltså undviker man konfrontation. Grannarna berättar att barnfamiljer stannar inne på kvällarna när ungdomarna tar över.

Martin (han heter egentligen något annat) och hans familj har i höst gjort som så många andra i Malmö – de har gett upp och flyttat. Han är frustrerad och arg över att ha behövt lämna staden där han själv är uppvuxen, men med gängen utanför huset blev det omöjligt att bo kvar. Lagom till äldsta barnets skolstart flyttade familjen till betydligt tryggare och mer välskötta Vellinge. När jag talar med honom igen i början av oktober är han glad över att Vellinge precis kommit etta av 290 i Lärarförbundets rankning av Sveriges skolkommuner. Malmö ligger på plats 244.

ANNONS

Jag talar med en granne till Martin i Malmö. Han vill inte flytta från området, men livet har fått nya begränsningar. Sambon har slutat gå ut ensam med hunden.

Detta handlar om social oro som drabbar välbeställda, dessutom i en stad som är hem för många människor som är socialt mycket utsatta. Därmed är det en konflikt som inte går att passa in i standardberättelserna om makt och utsatthet. Sådant brukar inte betraktas som stoff för stora reportage och debatter.

Men det finns naturligtvis inga ursäkter för att otrygghet tillåts breda ut sig i Malmö – inte heller när det drabbar människor på bättre adresser. Dessutom har staden knappast råd att förlora sina skattebetalare. Malmös skattekraft är 85 procent av riksgenomsnittets, och en fjärdedel av stadens budget kommer från det kommunala utjämningssystemet. Biståndet till Malmö beräknas uppgå till 4,9 miljarder nästa år.

Men att kritisera det politiska styret i Malmö för den vanskötsel som gjort kommunen till en sådan belastning är "populistiskt hackande" på staden, enligt Sydsvenska Dagbladets ledarsida (4/10). Ledarsidan har tagit på sig den tvivelaktiga rollen som apologet för Malmös politiska misslyckanden, vilket kan tyckas märkligt för en liberal tidning i en kommun som varit röd och rödgrön. Tidningen försvarar inte bara Malmös biståndsberoende, utan att en stor del av pengarna gått till att bygga stadens nya konserthus. Med astronomiska 1,3 miljarder kronor är bygget stadens största investering någonsin.

ANNONS

"Stadens ekonomiska läge kan inte skyllas på överdådiga konsert- och badhusbyggen. Det är populism. Tvärtom behöver Malmö göra mer för att staden ska bli ännu attraktivare för personer med goda inkomster så att skattekraften stärks. Då behövs badhus- och konserthus...", skriver Sydsvenskan på ledarplats (4/10).

Som om skrytbyggen kommer att få skattebetalare att stanna i en stad som inte kan värna deras trygghet i vardagen.

ANNONS