Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulina Neuding: Neuding: Ge besked – varför är barnen mindre värda?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

I vida kretsar anses det ännu upplyst att förneka att kriminaliteten har blivit grövre, och att människor upplever en otrygghet som är ny för det svenska samhället. Vad denna förnekelse än bottnar i, kan det inte vara omsorg om dem som bor i utsatta områden. 

Dimvädersgatans förskola i Biskopsgården hade tröttnat på alla skjutningar redan för två år sedan. Tillsammans med en lärare skrev dagisbarnen brev till dem som skjuter och bad dem att sluta. Barnen tågade också genom Biskopsgården och hängde upp pappershjärtan i träd och lyktstolpar i protest mot våldet. Idén till protesten kom när förskolan fått spärras av efter en skjutning inne på gården. 

Förskolechefen berättade i tidningen Lärarnas Nyheter: "Vi har haft 18 skjutningar här i området sedan i höstas. Budskapet var att nu får det vara nog. Tänk på alla som bor, jobbar och går i förskolan här. De har rätt till en trygg miljö!" (2/6 2014).

Två barn – i måndags åttaårige Yuusuf och förra sommaren fyraåriga Luna – har mördats i sprängningar i Göteborgs gängkrig. Samtidigt drabbar gängvåldet också andra barn på ett mycket konkret sätt. 

Den lägenhet där åttaåringen mördades i måndags ligger vägg i vägg med just Dimvädersgatans förskola, som tidigare manifesterat mot våldet med pappershjärtan. En pedagog säger till Göteborg Direkt att flera av barnen på förskolan bor i huset där sprängningen inträffade (22/8): "’Det var inte längesedan de sköt någon där,’ säger Elvisa och pekar. ’Då fick vi skicka in alla barnen. Det är hemskt att säga, men vi börjar bli vana.’"

Småbarns utsatthet för gängvåld är inte bara isolerat till Göteborg. I tisdags, alltså dagen efter mordet på åttaåringen i Biskopsgården, rapporterade Kvällsposten om en skottlossning med automatvapen på Södervärn i Malmö (23/8). Det inträffade mitt på eftermiddagen. Flera barn på gården till en närliggande förskola hörde skotten och togs in i byggnaden. "Det är självklart jätteobehagligt och skrämmande att det sker i tätbefolkat område och nära förskolan", säger förskolechefen Eva Amylon. 

Hon lovade att det skulle finnas extra resurser på plats dagen efter "för att ta hand om oron som så klart uppstår hos pedagoger, föräldrar och barn."

Tidigare i augusti skedde en skottlossning vid en förskola i Skene vid femtiden på eftermiddagen (Markbladet 14/8). Även i Eskilstuna avlossades sexton skott vid en förskola i maj, lyckligtvis nattetid (SVT Sörmland 10/5). I slutet av maj skottskadades en man allvarligt intill en förskola i Rosengård (Kvällsposten 30/5) Under nyårskvällen träffades en förskola i Landskrona med flera skott (Kvällsposten 31/12 2015). Förra sommaren hittades två skarpladdade granater hundra meter från Kullabäckens förskola i Kroksbäck i Malmö (Kvällsposten 13/8 2015).

Så kan man fortsätta.

Det är barn i Biskopsgården som får demonstrera och skriva vädjande brev till gangsters om att sluta skjuta. Rättsväsendet, polischefen Dan Eliasson och ytterst justitieminister Morgan Johansson, måste förklara varför dessa barns liv och trygghet är mindre värda.