Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Varning för generation mespropp

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ett missnöjt föräldrapar har anmält en skånsk förskola till Skolinspektionen. Var det på grund av allvarliga missförhållanden eller att barnet hade utsatts för mobbning?

Näppeligen, förskolans misstag var att man hade visat den tecknade filmen ”Alfons och Odjuret”. Enligt föräldrarna hade deras barn drabbats av "ohyggliga mardrömmar och kunde inte sova”. De ansåg att filmen inte borde ha visats på grund av ”dess förskräckliga art”, trots att filmen inte var belagd med någon åldersbegränsning. Efter detta har förskolan bestämt sig för att slopa all filmvisning under den närmaste tiden.

En del av föräldrars uppgift är att hjälpa sitt barn att hantera mardrömmar och rädslor. En barndom är sällan mardrömsfri, Alfons Åberg-filmer eller inte. Lösningen kan inte vara att förskolor ska förbjuda varenda barnfilm som kan väcka känslor.

Överbeskyddande föräldrar kan heller inte tillåtas att styra en förskolas verksamhet, då är det bättre att i så fall göra ett undantag för barnet ifråga. Nu tilläts i stället ett föräldrapar att påverka förskolan på ett sätt som drabbar alla barn.

Historien är typisk för vår samtid. Allt som kan uppfattas som det minsta obehagligt eller provocerande ska förbjudas, för såväl vuxna som barn. Förbjud filmvisning för förskolebarn. Stoppa seriefigurer som kan provocera. Byt ut kränkande ord i klassiska barnböcker.

Vad kommer att ske med barnen vars föräldrar desperat försöker att skydda dem från allt som kan vara det minsta läskigt? Hur ska de sedan kunna överleva vuxenlivets motgångar om de inte ens ges verktyg att kunna hantera mardrömmar efter en Alfons Åberg-film?

De som själva inlindades i bomull som barn kommer förmodligen att yrka på förbud som vuxna. De kommer vilja att varenda pryl ska täckas av diverse trigger warnings. Göm undan era Alfons Åberg-filmer redan nu, för säkerhets skull.