Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Sveriges beredskap är inte god

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det spelar ingen roll hur mycket statsminister Stefan Löfven försöker peppa lokalpolitiker runtom i landet. Det ökade flyktingmottagandet har gjort att Sverige står inför enorma utmaningar. Och det är på lokal och regional nivå man måste lösa dem.

Förra veckan bad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Sveriges län att inkomma med underlag angående hur samhällsviktiga verksamheter, som skola och socialtjänst, påverkas av flyktingsituationen på både kort och lång sikt.

Ett av länen som står inför svåra utmaningar är Västra Götaland. I en intervju i Ekot på tisdagen sade Talieh Ashjari, enhetschef på länsstyrelsen, att läget är ansträngt och att om mottagningen fortsätter på samma nivå kommer det att få konsekvenser för framförallt skola och socialtjänst.

Rapporten från Västra Götalands län ger en dyster bild. Redan nu är situationen i både Mölndal och Göteborgs stad mycket hårt pressad. Skolan och socialtjänsten har störst utmaningar men många andra av kommunens verksamheter påverkas också, som sjuk- och hälsovård. Enligt länets kartläggning kommer det att bli mycket svårt att upprätthålla sjukvårdens ordinarie verksamhet, både på kortare och längre sikt.

Västra Götaland är långt ifrån det enda länet som pressas. Larmrapporterna fortsätter att inkomma från olika delar av landet. I Norberg i Västmanlands län har de till och med börjat diskutera att ha skolundervisning utomhus.

I rapporten från Västra Götaland har de tillfrågade kommunerna gett flera förslag på hur stödet från regeringen kan förbättras. Bland annat föreslås förenkling av byggande för att tillgodose bostadsbehovet, en översikt av etableringsreformen och ökade resurser för skola, SFI och socialtjänst .

Det räcker inte med att peppa. Löfven måste lyssna på de som hanterar flyktingkrisen på daglig basis, annars riskerar vi att stå inför en situation där viktiga samhälleliga verksamheter inte längre kan upprätthållas.