Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Ständigt denna Wallström

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tänka fritt är stort, tänka rätt är större. Orden som står inpräntade ovanför ingången till Uppsala universitet gör sig gällande även inom politiken. Som när utrikesminister Margot Wallströms (S) gjorde ett tappert försök att tänka fritt på den årliga konferensen Folk och försvar som inleddes i söndags.

I sitt anförande meddelade Wallström, utan att i förväg ha informerat försvarsminister Peter Hultqvist (S), med tanke på vederbörandes uppenbara förvåning, att hon anser att Sverige bör införa en jämställd värnplikt med både en civil och militär del. Det skulle vara bra för sammanhållningen i vårt land hävdade Wallström, som också var av uppfattningen att den som gör civil värnplikt ska kunna välkomna flyktingar eller hjälpa till vid naturkatastrofer.

För säkerhets skull tillade utrikesministern att det vore bra om den nya jämställda värnplikten byggde på frivillighet i största möjliga mån.

Förvirringen hos Margot Wallström, reportrarna och hennes meningsmotståndare, ökade med varje uttalande. Hon försvarade sina osammanhängande förslag med att de var hennes personliga åsikter: ”Jag tänker att man måste få tänka fritt och kasta ut en brandfackla som kan diskuteras på Folk och försvar” (Expressen 10/1).

Wallström verkar ha missförstått sin roll. För det första finns det inget som heter personliga åsikter när man är utrikesminister och omgiven av åhörare och reportrar. För det andra bör inte ett statsråd uttala sig i största allmänhet om en kontroversiell fråga som råkar ligga på en annan ministers bord och som dessutom är under utredning. Vad hade hon tyckt om försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade haft ”personliga åsikter” om exempelvis Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd? Det hade förmodligen inte uppskattats.

Hultqvist var, av förklarliga skäl, inte helt bekväm med Wallströms uttalanden. Han kallade förslaget för ”sympatiskt”, vilket var en generös beskrivning av utrikesministerns klavertramp.

I egenskap av regeringens ålderman bör Margot Wallström veta bättre. Hon är trots allt den i samarbetsregeringen som har störst erfarenhet som statsråd. Dessvärre fortsätter hon att bevisa att det inte spelar någon roll hur många internationella toppjobb man har haft: Det är ingen garant för vare sig kompetens eller politisk smidighet.

Wallström får gärna tänka sig för nästa gång hon blir sugen på att vädra sina personliga åsikter. Att tänka fritt är stort, men inte när man är omgiven av ett gäng reportrar på Folk och försvar.