Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det räcker inte med att vara på plats enbart när det är utryckning.

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Polisen måste återta kontrollen

Samhället bör inte låta kriminella styra i utsatta områden.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I oktober 2014 släppte Rikskriminalpolisen en rapport som väckte stor uppmärksamhet. Där beskrevs bostadsområden runtom i Sverige där kriminella nätverk styr, där polisen har svårt att utföra sin uppgift och där människor inte vågar anmäla brott på grund av rädsla för repressalier. Rapporten gav upphov till en hel del debatt, bland annat om vilka områden som verkligen kan betecknas som utsatta.

I måndags publicerade polisen en mer ingående studie: ”Utsatta områden - sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser”. 53 stadsdelar i Sverige klassas som utsatta, femton av dessa bedöms som särskilt utsatta.

Rapporten tecknar en oroande bild, framför allt av landets särskilt utsatta områden. I dessa stadsdelar har kriminella tagit kontrollen. Parallella samhällsstrukturer har skapats där bland annat kriminella står för rättsskipning och trygghetssystem. I rapporten beskrivs exempelvis hur en del kriminella gäng avsätter resurser till en särskild ”trygghetskassa” för anhöriga ifall en gängmedlem hamnar i fängelse. Våldsbejakande extremism frodas. Många av dem som har rest till Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten kommer från särskilt utsatta områden.

Polisen har betydande svårigheter att göra sitt jobb. Den tvingas använda sig av två patruller i stället för en för att säkerställa sin egen trygghet. Det hör inte till ovanligheterna att poliserna trakasseras, utsätts för våld och att deras fordon vandaliseras när de rycker ut. Vid flera tillfällen har de även beskjutits med grön laser vilket tvingat fram användningen av skyddsglasögon.

Polisens bristande förmåga att skydda den skötsamma allmänheten har fått betydande konsekvenser. Många drar sig för att anmäla brott och det är svårt att få folk att vittna. Lokala småföretagare utsätts för hot och trakasserier av kriminella. I vissa allvarliga fall upphör företagarna med sin verksamhet.

Göteborg är den stad i Sverige med flest särskilt utsatta områden. Namnen är välbekanta; Hjällbo, Bergsjön, Gårdsten, Lövgärdet, Biskopsgården och Hammarkullen. De kommer att ingå i en långsiktig satsning för 14 särskilt prioriterade områden runtom i Sverige. Samtidigt har det gjorts gott om trygghetsskapande satsningar tidigare runtom i svenska förorter och de har, som framgår av rapporten, inte fungerat tillräckligt väl.

En förutsättning för att polisen ska vara framgångsrik är att den vinner tillbaka människors förtroende. För att det ska ske krävs ett långsiktigt engagemang, annars blir det omöjligt att vända utvecklingen. Då räcker det inte med att vara på plats enbart när det är utryckning. Det krävs återkommande och tät kontakt med dem som bor i dessa områden för att skapa tillit. Samhället måste visa att de inte har glömts bort.