Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Oss islamister emellan

Terrortunnlarna i Gaza finansieras av Iran
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sommarens krig i Gaza innebar en tydlig förändring i det politiska landskapet i Mellanöstern: Iran och den islamistiska terrororganisationen Hamas blev återigen såta vänner.

Hamas, som styr Gaza, och den islamistiska regimen i Iran bröt förbindelserna i samband med inbördeskriget i Syrien då de valde att stödja olika sidor. Men inget reparerar ett skadat förhållande som en gemensam fiende. Och hatet mot Israel har förmågan att samla islamister världen över, oavsett vilken trosinriktning de tillhör.

I slutet av förra sommaren tillkännagav Iran att man skulle göra sitt yttersta för att stödja Hamas i sin kamp, bland annat genom att förse dem med vapen och ammunition. De har sannerligen levt upp till sitt ord.

Nyligen avslöjade den engelska tidningen The Telegraph att Iran har överfört tiotals miljoner dollar till Hamas för återuppbyggnaden av de tunnlar som Israel förstörde under kriget (4/4). Därtill förser de terrorgruppen med vapen som kan användas mot den israeliska civilbefolkningen. Den iranska terrorregimen har alltså ännu en utpost, förutom den shiitiska terrorgruppen Hizbollah i Libanon, precis vid gränsen till Israel.

I Sderot, en mindre israelisk stad nära gränsen till Gaza, står en makaber utställning på den lokala polisstationen. Där finns en samling bestående av en bråkdel av de många raketer som har skjutits mot civila från andra sidan. Flera av dem antas komma från regimen i Iran. Och nu bidrar alltså Iran till att Hamas ska kunna terrorisera den israeliska befolkningen ytterligare, för det är bland annat vad tunnlarna som går från Gaza till Israel används till.  

När de beskrivs i svenska media är det lätt att få bilden av att tunnlarna är små, trånga utrymmen som man måste kravla sig igenom. Men de är inga hafsverk. De kostar miljontals dollar. Det är inte ovanligt med välgjorda, kilometerlånga tunnlar som är stora och breda nog för att bilar ska kunna färdas genom dem. Vissa är till och med utrustade med ventilering och elektricitet.

Tunnlarna innebär att Hamas har en direkt väg in till Israel. Där vapen kan smugglas utan insyn. Och framförallt kan terrorister transporteras utan att passera israeliska gränskontroller.

Även om den israeliska armén lyckades förstöra ett stort antal av tunnlarna under sommaren tycks det som att det underjordiska nätverket kommer att återuppstå med hjälp av Hamas islamistiska bröder i Iran. Det är tur för Mellanösterns islamister att de kan enas kring den sionistiska regimen, som Israel kallas för i Iran, för vad skulle annars hålla dem samman?