Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Kritiken rör inte cheferna i ryggen

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De senaste åren har både SR och SVT fått utstå välförtjänt kritik. Dels för att de har lanserat flera nya digitala satsningar som konkurrerar med kommersiella aktörer. Dels då såväl program som programledare alltför ofta har en slagsida åt vänster.

Men kritiken tycks inte röra public service-cheferna i ryggen. De utstrålar en självsäkerhet som varken kan uppnås med idogt läsande av självhjälpsböcker eller tusentals terapitimmar. En sådan attityd underlättas av att du har en av Sveriges största mediekolosser i ryggen, är utrustad med några välvilliga opinionsundersökningar och en orubblig tro på att just det du arbetar med är grundläggande för svensk demokrati.

I en intervju i det senaste numret av Magasinet Neo viftar Sveriges Radios vd Cilla Benkö bort kritikerna som vore de irriterande flugor: ”Jag är ganska övertygad om att många som har synpunkter på oss lyssnar på väldigt lite av det vi gör.”

Hanna Stjärne, vd för SVT, är inte heller särskilt brydd inför de kommersiella mediebolagens oro över public services unika position: ”Lösningen på mediebranschens ekonomiska problem är inte att public service slutar utvecklas.” (Expressen 12/10).

De som påtalar problem med public service lär nog fortsätta tala för döva öron. Lyhördhet ses uppenbarligen inte som någon dygd bland de licensfinansierade medieföretagen.