Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Konsten att dabba sig

Avbryt satsningen på dabradio

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Historien om digitalradion, också kallad dab, är fylld av tabbar, hundratals miljoner slösade skattekronor och missriktad framtidsoptimism.

Det började för ungefär tjugo år sedan. Digitalradio ansågs vara framtiden, och den var ljus. Margot Wallström (S), som då var kulturminister, ska ha sagt: Det är en förutsättning för att värna och stärka en radio och tv i allmänhetens tjänst inför framtiden. 

Men det var då det. Två decennier senare har den tekniska utvecklingen hunnit springa ifrån digitalradion. 

På tisdagen kom Riksrevisionen med svidande kritik gentemot den tänkta övergången från marksänd FM-radio till dab-radio, som enligt planerna ska genomföras om sju år. Satsningen dömdes ut som kostsam, onödig och olönsam. Inte ens på femtio års sikt tros den kunna löna sig. 

Riksrevisionen är inte ensam om sin kritik. Sedan digitalradioutredningen presenterades har såväl myndigheter som akademiker, däribland från Göteborgs universitet, påpekat att det vore slöseri med pengar att fortsätta omvandlingen. 

Att fortsätta som planerat vore såväl dumt som dyrt. Det bästa för alla involverade vore om historien om digitalradion avslutades förr snarare än senare. Innan ännu fler miljoner kronor hinner slösas bort på ett projekt som redan är omodernt.