Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: IS terror har inga gränser

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Mellanösterns konflikter isoleras inte nödvändigtvis till en avlägsen region långt borta. De har även kommit till Sverige.

När våldet trappas upp mellan israeler och palestinier drabbas ofta svenska judar av ökat hat och hot. I samband med Islamiska statens framfart i Mellanöstern upplever grupper som förföljs där ökade trakasserier här, inte minst i Göteborg som har blivit IS främsta rekryteringsbas i Sverige.

Läs också: IS närvaro skrämmer assyrier i Göteborg

 

De senaste dagarna har GP rapporterat om hur sådana som stödjer IS har satt skräck i stadens assyrier. Sådant som ”Konvertera eller dö” och ”Kalifatet är här” har klottrats på flera husfasader tillsammans med Islamiska statens symboler, bland annat på affärsverksamheter tillhörande assyrier.

 

Göteborgs assyrier fortsätter att oroa sig för vad som kan ske härnäst. En restaurangägare berättar i en intervju i Dagens Nyheter att han fruktar att värre saker än klotter kan ske, till exempel brandattentat (13/10). Människor som har flytt till Sverige för att finna en fristad undan förföljelse tvingas uppleva skräcken på nytt, i landet som skulle erbjuda dem trygghet.

IS sympatisörer har lyckats med sitt mål. Det räcker inte med terrordåd i Mellanöstern. De utsatta grupperna ska känna sig otrygga även när de befinner sig på långt avstånd från IS terror i Irak och Syrien.