Naomi Abramowicz: Fixa Göteborgs skolor!

Det blev ett tungt år för Göteborgs skolor och dess elever, för att uttrycka det milt.

ANNONS
|

Fyra grundskolor bedömdes ha så pass allvarliga problem att Skolinspektionen hotade kommunen med ett vite på sammanlagt 3,9 miljoner kronor. Föräldrar och barn protesterade mot nedskärningarna i Majorna-Linné. Samtidigt ökade trycket i vissa skolor på grund av det stora antalet nyanlända flyktingbarn.

Att försöka lösa skolans problem blir en av Göteborgs främsta utmaningar under 2016.

I fjol togs åtminstone ett steg i rätt riktning. Den 27 maj bestämde kommunstyrelsen sig för att tillsätta en utredning om skolans organisation. Slutsatserna ska presenteras under hösten. En av de viktigaste frågorna handlar om huruvida kommunen ska skapa en central skolnämnd och därigenom frånta stadsdelsnämnderna ansvaret för skolan.

ANNONS

Det skulle innebära att en organisation, i stället för tio mindre, får i uppdrag att sköta Göteborgs skolor. Med ett sådant system behöver riktade åtgärder inte gå omvägen via ekonomiskt nedtyngda stadsdelsnämnder. I dag delar kommunen ut resurser till stadsdelsnämnderna, men pengarna är inte öronmärkta. Om politikerna anser att andra områden behöver prioriteras kan det resultera i att skolan hamnar i kläm. Då återstår helt enkelt att hålla tummarna för att stadsdelsnämnderna gör rätt prioriteringar.

Ett annat problem med dagens system är att det skapar ojämlikhet mellan skolorna. Var du bor, och hur skickliga politikerna är i din stadsdelsnämnd, blir avgörande för hur bra skolan är och hur mycket resurser den tilldelas. Men göteborgares hemadress ska inte avgöra om de får en bra eller dålig skola. Att det blivit såhär är något som borde oroa Göteborgs rödgrönrosa majoritet.

De rödgröna har länge varit skeptiska till förslaget, som har drivits på av Alliansen i allmänhet och Liberalerna i synnerhet. Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor, och hennes rödgröna vänner borde, åtminstone i det här fallet, göra som sina kollegor i Malmö. Där genomdrevs en liknande reform för några år sedan.

ANNONS

Glädjande nog inser Pleijel åtminstone problemet med att stadsdelsnämnderna ansvarar för skolan. I en intervju i SVT sade hon att: "Fördelen med nuvarande organisation är att man är nära verksamheterna. Man kan få en helhetssyn. Samtidigt kan det bli en ryckighet när det sker lokala händelser. Då är systemet inte så stabilt." (22/5 2015).

Är det en bra grund för Göteborgs skolsystem?

ANNONS