Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Euforiskt efter Busch Thors tal

På torsdagen samlades Kristdemokraterna till tonerna av Eurovisionsvinnaren Loreens hit ”Euphoria”. Euforin spred sig i salen när partiledaren Ebba Busch Thor uppenbarade sig på scenen för att inviga rikstinget i Västerås.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

KD-ledaren drog sig inte för att flörta med konservativa väljare i Moderaterna och Centerpartiet, sådana som inte gillar att M numera är ett mittenparti eller som har synpunkter på C:s migrationspolitik. Det är den enda rimliga hållningen för KD om partiet ska finnas kvar i riksdagen efter nästa val. Dess enda chans att överleva är att fylla det utrymme som har lämnats till höger om M.

Inte helt oväntat var den röda tråden i talet krisen i flyktingmottagandet. Busch Thor gav raka besked. Tillfälliga uppehållstillstånd behöver införas, fler EU-länder måste ta ansvar och Sverige avlastas. Det har framförts tidigare, även av andra partiledaren inom alliansen.

Däremot framförde hon ett budskap som har saknats hos de andra alliansledarna när de talat om migration och integration: betydelsen av nationell gemenskap. Alla, såväl gamla som nya svenskar, ska kunna känna sig hemma här

Sverige behöver en gemenskap som bygger på värderingar som jämlikhet, trygghet, frihet och öppenhet. Det var ett välkommet inslag i talet. Inkluderande patriotism och behovet av nationell samhörighet är alldeles för viktiga frågor för att lämnas åt Sverigedemokraterna.

Det enda som Busch Thor inte nämnde i talet var Decemberöverenskommelsen, det främsta samtalsämnet bland såväl ombud som journalister. Ingen, inte ens kristdemokraterna själva, verkar veta vad som kommer att ske på fredagen när ombuden tar ställning till DÖ. Flera distrikt är splittrade. Många kommer att ha extramöten på torsdagskvällen för att diskutera hur de ska förhålla sig.

I slutet av talet citerade KD-ledaren den amerikanska författaren Arthur C Brooks: ”Det stora problemet är inte vad andra säger om oss utan vad vi säger om oss själva”.

Vad kommer de kristdemokrater som ogillar DÖ att säga om sitt parti om rikstinget kommer fram till att behålla Decemberöverenskommelsen? KD har en historisk chans att sätta agendan i inrikespolitiken och visa prov på välbehövligt ledarskap. Den chansen bör Busch Thor genast greppa. Annars finns det en stor risk att euforin dör i Västerås.