Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Något att vara stolt över!

Den svenska demokratin står starkt, det borde fler glädjas över. Det som inger särskilt mycket hopp är att många med rötter i utlandet känner så starka band med Sverige.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För två veckor sedan gick vi till EU-val. Summan av kardemumman var att vänstersidan i politiken gick kraftigt tillbaka, medan högersidan rönte stora framgångar. Regeringens stödtrupper C och L tappade sammanlagt. M och KD som ingår i EU-parlamentets konservativa partigrupp EPP ökade stort, liksom Sverigedemokraterna.

Siffrorna: Socialdemokraterna gjorde ännu ett dåligt val, det sämsta någonsin och nådde bara 23,6 procent. V gick marginellt tillbaka. MP tappade markant jämfört med förra valet. Fi försvann i stort sett från kartan och tappade 4,6 procentenheter.

Centerpartiet gick fram med 4,3 procentenheter men Liberalerna tappade ännu mer - 5,8 procentenheter till 4,1 procent. Moderaterna blev på nytt näst största parti och ökade med 3,2 procentenheter, en välbehövlig framgång. SD ökade mest av alla med 5,7 procentenheter till 15,4 procent.

Bilden bekräftas av SVT:s stora vallokalsundersökning Valu.

– För första gången i ett EU-val står fler väljare till höger än till vänster om man använder så kallad ideologisk självplacering. 42 procent höger mot 37 procent vänster, säger Sören Holmberg, professor emeritus i statskunskap vid Göteborgs Universitet.

Väljarnas personkryssande visar också på ett kraftigt bakslag för Socialdemokraterna. Den handväskedängande socialdemokratiska toppkandidaten till EU-parlamentet, Heléne Fritzon, nådde inte bara ett lågvattenmärke i EU-slutdebatten. Hon lyckades också med bedriften att få färre personkryss än någon annan toppkandidat, för något parti, någonsin - endast 7,6 procent. Heléne Fritzons "antagonist" Sara Skyttedal fick 20,8 procent - hut går hem!

Också Liberalernas toppkandidat nådde en bottenplacering. Karin Karlsbro fick bara 9,2 procent - sannolikt ett kombinationsresultat av Liberalernas fega petning av Cecilia Wikström som förstanamn och beslutet att bli stödparti till S/MP-regeringen.

Personkryssvinnare 2019 blev Alice Bah Kuhnke med 29,5 procent. Bra gick det också för moderaten Tomas Tobé som fick 21,6 procent, bäst någonsin bland moderater. (Bäst någonsin är folkpartisten Marit Paulsen, som 1999 fick 62,2 procent.)

Valresultatet var alltså entydigt men inte för partierna själva där i stort sett alla verkade fira framgångar under valvakorna. Märkligt med tanke på att det ju som bekant bara finns 100 procent att fördela!

De 100 procenten fördelas mer dramatiskt i SCB:s stora opinionsmätning i maj. KD fortsätter sin rusning och når 13 procent, en formidabel ökning med 7,6 procentenheter. Moderaterna tappar 3,2 procentenheter och halkar därmed efter Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna tangerar sitt tidigare bottenrekord på 27,6 procent. Centern backar 1,7 procentenheter, sedan i november och i valet, till blygsamma 6,9 procent. Liberalerna fortsätter sin Golgatavandring och landar under riksdagsspärren med 3,7 procent.

Två opinionsundersökningar har kommit efter EU-valet. De stora skillnaderna mot SCB-undersökningen är att i båda backar KD. I Demoskops undersökning landar KD på 7,5 procent, ett ras med 4 procentenheter sedan förra mätningen. I Novus är når partiet 10 procent. I Demoskops mätning är det framför allt kvinnor och unga som övergett KD. Den stora vinnaren är Moderaterna, som i Demoskop går fram med 2,5 procentenheter och når 18,2 procent.

Frågan är om de väljare, som nu lämnat KD, gjort det för gott eller om junimätningarna bara är hack i den uppåtgående kurvan. Men gemensamt för alla undersökningarna är att de partier som ingick januariöverenskommelsen (utom Miljöpartiet) står och stampar och har straffats av väljarna. Det är logiskt, rimligt och rättvist.

Att rösta i fria, demokratiska val är inte alla förunnat. Danmark firade sin nationaldag, grundlagsdagen, den 5 juni. Den dagen betraktas i Danmark som ett firande av demokratin. Vi svenskar nationaldagsfirade härom dagen, den 6 juni. Då firar vi vad vi är och vad vi förblir - en öppen, liberal demokrati.

I Göteborg högtidlighölls dagen, precis som många tidigare år, i Slottsskogen tillsammans med en av Göteborgs stoltheter Göteborgssymfonikerna. 30 000 personer njöt i högsommarvädret. 800 göteborgare från 130 olika länder deltog i en ceremoni för att fira sina nya medborgarskap.

De nya medborgarna är stolta över sitt Sverige. En ny undersökning från World values survey visar att invandrare från utomeuropeiska länder är stoltare över Sverige än svenskarna som helhet. 53 procent är mycket stolta över att vara svenska, 24 procent ganska stolta. 57 procent känner sig hemma i sitt nya hemland. Stolthetssiffror att vara stolt över!

På Instagram skrev Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen:

"I dag är jag extra tacksam för att jag och min familj får bo detta fantastiska land. För att mina barn får gå i en bra förskola och skola, som inte diskriminerar någon och som förmedlar demokratiska värderingar. Som möjliggör för mig att kunna förvärvsarbeta. Ett land som värnar om allas lika rättigheter. Ett land där alla får rösta och ingen blir kastad i fängelse på grund av sin åsikt, religion, kön eller sexuella läggning. Ett land där det är förbjudet att slå barn och kvinnor ... Fullständigt självklara saker för oss - absolut inte självklara för merparten av världen. Då jag själv fick fly från ett ofritt land är jag extra tacksam för denna frihet och tar den inte för given. Finns så klart mycket kvar att göra men i dag säger jag bara heja Sverige!"

Det kan vara bra att påminna sig emellanåt, när vi klär vårt Sverige i säck och aska!