MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, här tillsammans med ÖB Micael Bydén till vänster.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, här tillsammans med ÖB Micael Bydén till vänster. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Musikframträdanden är inte MSB:s uppgift

Livesända konserter är utmärkt i coronatider. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap borde fokusera på sitt kärnuppdrag.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Se våra folkkära artister hylla initiativ i coronakrisen! Varje dag klockan 15 kan man klicka sig in på Instagramkontot "Din säkerhet" och se kända musiker spela för att uppmärksamma de som sliter i vården och på andra håll försöker skydda Sverige från epidemin. Även privatpersoner kan skicka in sina hyllningar till bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vad är detta? Är det SVT som startat ett initiativ för att muntra upp tittarna i kristider? Eller är det ett initiativ från civilsamhället, där eldsjälar ägnar timmar åt att göra något som andra kan glädjas av? Nej. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som dragit igång kampanjen. Artistframträdandena är en del av ”säkerhetsveckan” som anordnas varje år sedan 2017. I år står coronan givetvis i centrum. Totalt kostar alltsammans fem miljoner kronor, vilket täcker artist- och byråarvoden men framförallt annonser i medierna – vid ett tillfälle ska annonsen för veckan gå ut i 200 lokaltidningar.

ANNONS

Det är inte kostnaden som sticker ut här. Fem miljoner är småpotatis i myndighetens totala budget. Inte heller är initiativet som sådant dåligt, snarare tvärtom. Problemet är att det är MSB som står bakom. Myndigheten har som uppgift att stödja samhällets beredskap vid stora olyckor och krislägen. Ansvaret handlar både om att förbereda samhället på eventuella kriser och att bistå med hjälp under och efter krisen.

Så vad har myndigheten gjort de senaste elva åren, förutom att ordna livesända spelningar? Inte säkrat Sveriges tillgång till beredskapslager, i alla fall, vilket har blivit tydligt för de flesta under de senaste månaderna. Under coronakrisen har tjänstemän på myndigheten beskrivit MSB som en ”bromskloss”. Tidigare i våras talade DN med anställda som var frustrerade över att se hur erbjudanden från näringslivet och andra delar av samhället som vill bistå med skyddsmaterial, personal, it-lösningar och tjänster: ”Det beror på att vi inte gör tillräckligt. Vi ser behoven, vi ser resurserna, men vi låter dem inte mötas”, säger källan (DN 8/4). Det är myndighetens uppgift att samordna detta, men det gör man alltså inte.

Att informera om krisberedskap är givetvis en central uppgift för MSB. Men myndigheten verkar underskatta medborgarnas intelligens och förmåga att ta saker och ting på allvar. Idén tycks vara att information om krisberedskap måste förpackas lättsamt, för att folk annars kommer att zappa förbi, som om Sveriges befolkning bestod av ett gäng rastlösa tonåringar.

ANNONS

Men folk vill ha korrekt och tydlig information. Det är utmärkt att MSB för några år sedan skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, med konkreta tips på vad man behöver för att klara sig utan samhällets service under en tid, och vad man ska göra om Sverige utsätts för hot av främmande makt. Det är sådant MSB ska syssla med.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS