Mur för murens egen skull

Ta inte bort möjligheten för människor att komma till Sverige och med egen kraft genom hårt arbete skapa sig en bättre tillvaro.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det låter så rimligt, det känns så rimligt: Om vi nu har en hög arbetslöshet bland personer med låg utbildningsgrad, borde vi då inte reservera de enkla jobben i Sverige för dem? På tisdagen krokade näringsminister Mikael Damberg (S) arm med LO:s Karl-Petter Thorwaldsson på DN debatt och återlanserade den klassiskt fackliga muren kring svensk arbetsmarknad.

Det finns en del att nicka instämmande till i artikeln. Bland annat är det glädjande att herrarna Damberg och Thorwaldsson uppmärksammar och – får man förmoda – vill åtgärda den regelstelbenthet som gör att vi gång på gång får läsa i medierna om högutbildade, väletablerade arbetskraftsinvandrare som förvägras förnyade uppehållstillstånd och därför ska utvisas. Ambitionen att göra det lättare att anställa till exempel indiska it-ingenjörer för växande Sverigebaserade företag är också berömvärd.

ANNONS

Det är när det kommer till fattiga, lågutbildade människor som S och LO, i vanlig ordning, vill täppa till möjligheten att arbeta i Sverige. Svenska jobb är till för att lösa de svenska arbetsmarknadsproblemen, ska man förstå.

Men för det första, och som Elisabeth Svantesson (M) påpekade i "P1 Morgon" på tisdagen: Problemet för Sveriges del är inte den utländska arbetskraften. Problemet är att det inte finns något som tvingar dem som står längst bort från arbetsmarknaden att ta de där allra enklaste, ofta säsongsbetonade jobben. Det går utmärkt att få ersättningar och bidrag utan att vara beredd att hugga i där det behövs. Ett av skälen till att utländska arbetare reser hit under sommarhalvåret för att plocka blåbär och rensa ogräs för hand i det ekologiska jordbruket, är att incitamenten för arbetslösa i vissa fall är för små.

För det andra: Invandringen från länder utanför EU är inte särskilt stor. Vad gäller arbetstillstånd för enkla jobb, skriver artikelförfattarna själva: ”Till exempel utfärdades 3 200 arbetstillstånd för plantörer och bärplockare under förra året. Totalt handlar det om cirka 5 000 arbetstillstånd inom yrken som inte kräver längre utbildning.”

Hur hög muren runt arbetsmarknaden än byggs, kommer effekten knappt bli märkbar. Det blir en mur mest för murens egen skull.

ANNONS

För det tredje: Vi bör inte ta bort möjligheten för människor att komma till Sverige för att med egen kraft, flit och hårt arbete skapa sig en bättre livssituation, vare sig det gäller ett par månader eller en längre period. Det är, tvärtom, precis det slags invandring vi ska välkomna och uppmuntra.

ANNONS