Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Moderaterna svek väljarna i rättsfrågorna

Det räcker inte med att Moderaterna gör upp med sin tidigare migrationspolitik. Partiet måste också erkänna att det förde en rättspolitik som var långsiktigt ohållbar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Moderaterna är just nu partiet för bikt och syndabekännelse. Opinionssiffrorna som inte vill vända uppåt verkar ha medfört en klarsyn som tidigare inte har funnits, eller som man i varje fall inte har velat torgföra.

Partiledaren Anna Kinberg Batra har i en debattartikel förklarat varför hon ändrat inställning i  frågor om migration och integration (Aftonbladet 21/11). 
Tobias Billström, tidigare migrationsminister och numera vice talman, har redogjort för hur svårt det var att diskutera vissa frågor inom Alliansregeringen (Dagens I/industi 2/2). 
Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Mikael Sandström har skrivit en längre text där han frankt erkänner att han skäms för en politik som byggde upp ett skuggsamhälle och för hur debattörer som såg verkligheten mobbades ut (tidskriften Kvartal 2/2).

De här bekännelserna handlar dock alla specifikt om migrationen. När ska vi få höra moderater prata ut om rättspolitiken? 

I veckan besökte statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) Angered i Göteborg. Från att ha varit hyllad som närmast hjälte börjar Ygeman nu alltmer att kritiseras för att reformer och insatser mot den eskalerande brottsligheten tar för lång tid. Men samtidigt måste man i ärlighetens namn minnas att inga av de problem som Ygeman eller hans regeringskamrater har att tampas med är nya. 
Redan på Alliansens tid var det uppenbart att den svenska rättsstaten vacklade under trycket av flera utmaningar samtidigt.

Skjutningarna i storstäderna fanns redan. Otryggheten i det offentliga rummet med gäng och tiggare var redan synlig. Rapporterna från landsbygden om hur ligor slog till mot bönder och småföretagare i bygder som polisen lämnat fanns också de. Uppgifterna från polisen om att det tvingades prioritera ned vardagsbrottslighet och att antalet brott som låg under utredning växte var kända. Ändå gjorde Alliansregeringen inte mer än att en socialdemokratisk minister senare kan framstå som den som tar tag i problemen. 

Väljarna har faktiskt större rätt att vara arga på Moderaterna än på Socialdemokraterna för hur våldet har tillåtits att eskalera. För den som röstar på Moderaterna förväntar sig att partiet ska arbeta för ett starkt rättssamhälle. Lag och ordning har alltid varit paradgrenar för det gamla högerpartiet. Reinfeldts två ministärer levererade inte vad väljarna hade rätt att förvänta sig.

Medan moderater nu erkänner att de gjort misstag inom migrationen saknas det ännu en självrannsakan när det kommer till rättspolitiken. Beatrice Ask var justitieminister i Reinfeldts bägge ministärer. Hon är fortfarande Moderaternas rättspolitiske talesperson. Det säger en hel del om den bristande insikten och om varför väljare inte ser M som det självklara oppositionspartiet längre.