Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mobilen har ersatt idrotten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Mobilen har ersatt idrotten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Karin Pihl: Mobilen – framtidens hälsokatastrof

Barn och unga rör sig allt mindre. Det innebär ökad risk för förtida död.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tonåringars främsta intresse i dag tycks vara mobilen. Enligt en undersökning från Statens medieråd ägnar tonårstjejer i Sverige i snitt tre timmar om dagen till att surfa på telefonen. Den här utvecklingen har skett samtidigt som den psykiska ohälsan har ökat. Det finns studier som visar att omfattande mobilanvändande hänger ihop med depression och ångest. En stor amerikansk-kinesisk metastudie har visat att ju mer tid barn och ungdomar ägnar framför en skärm, desto högre är risken för depression (Läkartidningen 6/2016).

Men det är inte bara den psykiska hälsan som påverkas. Barn som sitter länge framför skärmen varje dag har sämre kondition, rapporterar DN (22/12) och hänvisar till en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan. Ju oftare barnen sitter framför skärmen, desto sämre ork har de. Lektor Gisela Nyberg säger till tidningen att det är illavarslande då andelen barn med hög skärmtid per dag ökat så kraftigt. Barn och ungdomar sitter stilla 75 procent av sin vakna tid.

Det här kommer att få konsekvenser för den framtida folkhälsan. Barn behöver, enligt Folkhälsomyndigheten, röra på sig i form av lek, cykling eller idrott minst en timme om dagen. Att barn får röra på sig är viktigt för den fysiska och psykiska hälsan. Inte bara nu, utan också i framtiden när barnen är vuxna.

LÄS MER: Vi måste erkänna att övervikt är en klassfråga

Stillasittande i kombination med dålig kost ökar risken för övervikt och fetma, och den som är överviktig som barn har ofta svårt att gå ned i vikt i vuxen ålder. Fetma hos barn leder till förkortad livslängd enligt WHO. Risken är högre att barnet i vuxen ålder drabbas av ”välfärdssjukdomar” som typ 2-diabetes, vissa former av cancer och hjärt-kärlsjukdom. Barn som inte rör på sig tillräckligt bygger inte upp sitt skelett – något som sker före puberteten. Den som sitter stilla för mycket i barndomen kommer att ha ett svagare skelett hela livet, och därmed högre risk för frakturer. Risken för psykiska besvär som ångest och depression ökar också.

Merparten av alla barn och unga i Sverige rör sig för lite. Bland femtonåriga flickor, den grupp som använder mobilen mest av alla, får inte ens en av tio tillräckligt med motion. Det är en framtida hälsokatastrof.

En tröst är att den medicinska utvecklingen går framåt. I framtiden kommer det sannolikt finnas ännu bättre behandling mot hjärtinfarkter, stress, höga blodfetter och typ 2-diabetes, vilket kan kompensera risken för förkortat liv som kraftig övervikt och fysisk inaktivitet kan medföra.

Men det kommer att kosta. Både i mänskligt lidande och i pengar. Redan i dag kostar fetma samhället 70 miljarder kronor om året.

LÄS MER: Vi äter oss till vår egen hälsokatastrof

Att sitta med mobilen flera timmar varje dag tycks alltså vara skadligt för hälsan på två plan. Dels kan sociala medier, med den statusjakt, utseendehets och mobbing som finns där, leda till sämre psykisk hälsa. Dels tar mobilanvändningen tid från annat, som idrott och utomhuslek, vilket i sin tur försämrar den psykiska och fysiska hälsan.

Det bästa vore så klart om samhället kunde förebygga den här framtida hälsokrisen. Skolan kan så klart göra en del, men allt ansvar kan inte läggas på redan stressade rektorer och lärare. En sak som alla barn borde garanteras är en skolgård som inbjuder till lek och idrott - och mobilförbud.

Men viktigast av allt är nog de sociala normer som barn omges av. Om föräldrarna lever ett stillasittande liv framför skärmen: alltid tar hissen, inte ser cykling och promenader som en naturlig del av vardagen, tar det lugnt genom att sitta i soffan med mobilen – då kommer barnen att ta efter det beteendet. Livsstil går i arv.

LÄS MER: Vi måste tala klarspråk om barnfetman