Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leila Ali Elmi, riksdagsledamot för Miljöpartiet.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Leila Ali Elmi, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Bild: Henrik Montgomery/TT

”Miljöpartiet driver på för hållbart resande”

Två representanter för Miljöpartiet svarar Agnes Karnatz.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Agnes Karnatz skriver att Miljöpartiets klimatpolitik inte hänger ihop. Det är en slutsats som verkar grundas på en ganska kraftig avsaknad av inblick i Miljöpartiets politik och vilja till förändring.

Att tro att Miljöpartiet uppmanar till någon form av köpfest på grund av att partiet tycker att personer bör byta fossildrivna transportmedel till sådana med mindre eller inga utsläpp är en mycket märklig slutsats, som inte har någon grund i uttalanden eller åsikter från partiet. Vi kan klargöra att Miljöpartiet inte tycker att det är klokt att individer shoppar ny elbil, solceller eller cykel varje år, om nu någon verkligen trodde det. Partiet har dessutom lagt fram stöd för att fler ska kunna konvertera sina fossilbilar till att gå på förnybara bränslen samt ökat kravet på inblandning av förnybart vid tanken.

Att Miljöpartiet skulle fördöma alla typer resor bara för att Isabella Lövin säger att vi måste sluta med weekendresor till New York och London är också en slutsats som Agnes Karnatz nog är ganska ensam om. Miljöpartiet driver på för omfattande satsningar på hållbart resande, på kollektivtrafiken och på järnvägen, exempelvis för nya stambanor för höghastighetståg i Sverige och nattåg till Europa.

Att stödja övergången till hållbara transportmedel är helt konsekvent med uppmaningar om att minska antalet weekendresor med flyg. Det hade inte varit så svårt att skaffa sig denna information, exempelvis genom en snabb koll på Miljöpartiets valmanifest eller partiprogram om konsumtion och resande. Att bygga ledartexter på förutfattade meningar snarare än fakta gör knappast någon läsare klokare.

Det är centralt i en demokrati att fri media granskar och kritiserar partiets politik, men då bör det gälla partiets faktiska politik snarare än något eget hopkok av projicerade åsikter.

Om medias granskning av politiken verkligen ska bidra till väl fungerande demokrati måste den vara faktabaserad. Likaså om vi ska få en bra debatt om vilka åtgärder som mest effektivt kan minska våra klimatutsläpp.

Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP)

Leila Ali Elmi, riksdagsledamot på Göteborgsbänken (MP)

Agnes Karnatz svarar:

Det är skillnad på vad som står i Miljöpartiets partiprogram och vad som genomförs i praktiken. Kritiken i ledaren riktas mot de reformer som blivit verklighet, och som inte helt stämmer överens med avsikten att minska utsläppen och annan negativ klimatpåverkan. Det spelar mindre roll vad Miljöpartiet, eller något annat parti, egentligen vill om den viljan inte resulterar i faktiska åtgärder som tydligt drar åt det hållet.